ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν θα γίνουμε Σαουδική Αραβία αλλά θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια και να γίνουμε εξαγωγική χώρα.(…)Θα ήταν μία καλή ένεση στον προϋπολογισμό μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων:«Κατ’ αρχήν η εταιρεία επενδύει και μάλιστα επενδύει πολύ μεγάλα ποσά. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια τα οποία έχουν σε μια καλή πιθανότητα ένα 15 με 20% να βρεις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι αυτά που κερδίζεις μετά είναι πολύ σημαντικά. Τώρα για την Ελλάδα, τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Δεν θα έλυνε το δημοσιονομικό μας. Δε θα γινόμασταν Σαουδική Αραβία αλλά ασφαλώς, αν υπήρχαν σημαντικές αποκαλύψεις με αυτά που γνωρίζουμε, θα μπορούσε η χώρα να αποκτήσει αυτάρκεια σε αέριο και ενδεχομένως να γίνει εξαγωγική. Και αυτό θα λέγαμε είναι το μέγιστο και βεβαίως θα ήταν και μία καλή ένεση στον προϋπολογισμό, στα χρόνια που θα δούλευαν τα σχετικά κοιτάσματα. Δεν είναι αιώνια αυτά τα κοιτάσματα, αλλά ούτε και το αέριο είναι αιώνιο. Είναι ένα καύσιμο μετάβασης. Θα μας χρειάζεται σίγουρα μέχρι το 2050. Εγώ λέω τουλάχιστον μέχρι το 2060 με 65 στην Ευρώπη και έχει κάθε λογική να το παράγουμε στην Ευρώπη».
Αναφορικά , με το πώς φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη με τη Chevron, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε «Αν θυμόσαστε στην ανακοίνωση που είχε βγάλει το Υπουργείο και η κυβέρνηση για το θέμα της Chevron, όταν ανακοινώσαμε το κομμάτι ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Κρήτη και λίγο πιο δυτικά, είχαμε πει ότι θα υπάρξουν και επόμενες φάσεις. Ήρθε η ώρα λοιπόν, και αυτές οι επόμενες φάσεις υλοποιούνται. Χρειάστηκε πολλή προετοιμασία από την ΕΔΕΥΕΠ, την εταιρεία υδρογονανθράκων αλλά και από πλευράς υπουργείου να υπάρξει η αντίστοιχη προετοιμασία και τώρα με τον καινούργιο υπουργό, τον κ. Παπασταύρου, προχωράει το επόμενο βήμα για το οποίο εγώ είμαι πάρα πολύ ευτυχής».
Όσο για το ποια αναμένονται να είναι τα επόμενα βήματα που θα παρακολουθήσουμε τόνισε «Έχουμε έρευνες σε διάφορες φάσεις. Υπάρχει έρευνα που είναι ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία (σε αυτό το κομμάτι που είναι η Aegean και η HELLENiQ ENERGY) που είναι πολύ κοντά στο να πάρουν επενδυτική απόφαση, δηλαδή απόφαση γεώτρησης. Δεν μπορώ όμως, να πω κάτι παραπάνω πέραν του ότι είναι πολύ κοντά στο να πάρουν μια τέτοια απόφαση, όταν θα την πάρουν, εφόσον την πάρουν και με τους όρους που θα την πάρουν. Αυτό είναι μία επόμενη συζήτηση. Δεύτερον, υπάρχει το κομμάτι που είναι δυτικά της Κρήτης, όπου η Exxon Mobil, όπως ξέρετε, έχει δηλώσει ότι εντός του έτους πιθανότατα το καλοκαίρι θα πάρει και αυτή την απόφασή της. Αυτά είναι πιο προχωρημένα κομμάτια και υπάρχει και η Chevron, η οποία θα προχωρήσει σε έρευνες σε ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο (διότι είναι και τα οικόπεδα νοτίως της Πελοποννήσου) και πιθανότατα θα έχει ενδιαφέρον και για το οικόπεδο 10. Συνεπώς έχει ένα μεγάλο πακέτο, η οποία θα έχει όλη τη διαδρομή (…)».
Διαβάστε επίσης:
Μυτιληναίος (Metlen): Θα παράξουμε και σκάνδιο και γερμάνιο
Eurobank: Η επένδυση €1,3 δισ. αποτελεί ισχυρή δέσμευση για ανάπτυξη και περαιτέρω επέκταση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση θα βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να ακολουθήσουν αυξήσεις και για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας
- Χατζηδάκης για Chevron: Η κυβέρνηση απαντά με έργο σε όσους αμφισβήτησαν το σχέδιό της
- Μιανμάρ: Στους 1700 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό
- Κηφισιά: Επίθεση σε δύο ανήλικους – Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
