ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή των Πρεσπών θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ θα παρατεθεί γεύμα στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Mia.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν τη συμφωνία παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Αν και δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, κατά το ίδιο πρακτορείο.
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας, προβλέπονται τα εξής:
1. Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
2. Η ιθαγένεια θα είναι «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
3. Η επίσημη γλώσσα, όπως τονίζεται, «θα είναι η “μακεδονική γλώσσα” όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977» και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
4. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
5. Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.
Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:
1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.
2. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3. Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)
4. Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η «Μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.
Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιφυλακτική για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» η Βουλγαρία, ζητά εγγυήσεις μέσω συνθήκης από τα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλόκο στο κέντρο της Αθήνας από το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιφυλακτική για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» η Βουλγαρία, ζητά εγγυήσεις μέσω συνθήκης από τα Σκόπια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαφορετική συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε εφημερίδα της Πρώτης Σερρών και στη νεαρή εκδότρια
- Γ. Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,3% κατά μέσο όρο την επόμενη τριετία
- Οι πρωταγωνιστές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου το 2024
- Νέα υπόθεση…Τζορτζ Φλόιντ σε φυλακή της Νέας Υόρκης: Αφροαμερικανός κρατούμενος ξυλοκοπείται και κακοποιείται μέχρι θανάτου (βίντεο – σοκ)