ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται από της 17:30 ώρα Ελλάδας η συνάντηση των Ν. Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» –«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια απορρίφθηκε και το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Τα ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς – και φαίνεται πως στη βάση αυτών διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές – είναι τέσσερα:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardaska. Έτσι, στις πιο πιθανές λύσεις τείνουν το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija»
Ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη αυτή την ώρα περιλαμβάνουν τόσο τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά και τους αντιπροσώπους των ειδικών, νομικών και εμπειρογνωμόνων για τα υπόλοιπα ζητήματα.
«Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο χρόνος πιέζει καθώς στις 25/6 είναι η σύνοδος της ΕΕ που επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ ενώ στις 11/7 συνέρχεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου η FYROM θέλει ενταχθεί.
Ζάεφ: «Η καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια»
“Είμαστε κοντά στη λύση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης “που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα”.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ΄ αυτού:
“Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη “Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για “υπερβολική έκθεση” στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία “δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο”. Κατηγόρησε ακόμα τον κ.Ζαεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.
Επ΄ αυτού ο κ. Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του στο “SPIEGEL” τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Τι κρύβει η νέα πρόταση των Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Καμμένος: Πρώτα οι Σκοπιανοί θα αλλάξουν το Σύνταγμα και μετά θα ψηφίσει η ελληνική Βουλή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία