Στα χέρια των Σκοπιανών βρίσκονται από την περασμένη ήδη εβδομάδα οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού. Όπως αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί στα Σκόπια.

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά.

Το σύμφωνο που έχουν στα χέρια τους οι Σκοπιανοί από την περασμένη ήδη εβδομάδα, περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό, με επικρατέστερο το Gorna Makedonija. Κατά πληροφορίες περιλαμβάνει και μια απαράβατη ελληνική «κόκκινη γραμμή».

Τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija
Severna Makedonija
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija
Makedonija (Skopje).

Εν τω μεταξύ ο κ. Κοτζιάς την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια σε μια επίσκεψη που θεωρείται καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Νικολά Ντιμιτρόφ αλλά και πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως σημειώνει, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Καμμένου για το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνος Καμμένος: Αδειάζει η κλεψύδρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκνευρισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η συνέντευξη Τύπου του Αδ. Γεωργιάδη σε λίγες ώρες