ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:
«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».
Όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».
«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει τονίζοντας ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ζαχάροβα: «Τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες»
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει πως οι Έλληνες θα έπρεπε να συζητούν με τους Ρώσους εταίρους τους και όχι να γίνονται θύματα βρώμικης προβοκάτσιας – στην οποία δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως «η Αθήνα άντεξε το πρώτο κύμα πιέσεων για απελάσεις λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ, αλλά ακολούθησαν και άλλες πιέσεις». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «κατά την άποψή μας οι Έλληνες θα έπρεπε να συζητούν με τους Ρώσους εταίρους τους και όχι να γίνονται θύματα βρώμικης προβοκάτσιας – στην οποία δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα».
«Δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική», συνέχισε και τόνισε ότι «τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη». «Φυσικά, δυστυχώς, όλα ρίχνουν σκιές στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς να εισάγουν εποικοδομητική αρχές», πρόσθεσε.
Η Μ. Ζαχάροβα διέψευσε επίσης τις φήμες για τηλεφώνημα του ΥΠΕΞ Λαβρόφ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο απείλησε την ελληνική πλευρά με μπλοκάρισμα της συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο τηλεφώνημα γίνεται λόγος, ακόμη περισσότερο για ποια απειλή» ανέφερε, ενώ εξέφρασε την έκπληξή τους που δεν το διέψευσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι προκάλεσαν «έκπληξη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, σχετικά με επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στη Ρωσία, οι οποίοι φέρονται να χρηματοδοτούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών».
Χαρακτηρίζοντάς τους εν λόγω ισχυρισμούς «αβάσιμους», η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι έχουν σκοπό να τροφοδοτήσουν «αντι-ρωσικά συναισθήματα», ενώ πρόσθεσε πως είναι «προφανές ότι ξανά δεν θα προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του κ. Ζάεφ».
Σχετικά πάντως με τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχάροβα σχολίασε πως δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ενίσχυσης της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η Ρωσική Ομοσπονδία πάντα ήταν υπέρ της προσέγγισης Σκοπίων και Αθήνας με μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την ονομασία χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και επιβολή τεχνητών προθεσμιών, η οποία θα αντανακλούσε τη θέληση των λαών των δύο χωρών. Αυτό δε συνέβη», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «οδήγησε σε βαθιά διαίρεση στην Ελλάδα, και στη “Μακεδονία”. Προφανώς, βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα της ενίσχυσης της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια και υπηρετεί αποκλειστικά ως ένα εργαλείο επιτάχυνσης της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για εμπλοκή ελλήνων επιχειρηματιών που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και οι οποίοι χρημάτισαν πολίτες της πΓΔΜ προκειμένου να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.
Επίσης, όπως είχε γίνει γνωστό στις 11 Ιουλίου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα έλαβε η Αθήνα συνιστούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μάλιστα, μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Λαβρόφ απειλεί: Θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ