• Top Stories

    Σκληραίνει τη στάση της η Ιταλία, λίγο πριν τη σύνοδο για το Μεταναστευτικό: «Στοπ» στα πλοία των ΜΚΟ


    Τη νέα της σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα επιβεβαιώνει η Ιταλία, λίγες ώρες πριν την έκτακτη μίνι-σύνοδο για το μεταναστευτικό.

    Με μια νέα της εγκύκλιο, η ιταλική ακτοφυλακή ξεκαθαρίζει πως «όταν ένα πλοίο αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε χωρικά ύδατα της Λιβύης, πρέπει να συντονίζεται με τις λιβυκές αρχές, οι οποίες είναι και οι αρμόδιες».

    Η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που ένα εμπορικό πλοίο, με σημαία Δανίας, το οποίο μεταφέρει 110 μετανάστες, βρίσκεται από χθες έξω από το λιμάνι του Ποτσάλο, στην Σικελία, εν αναμονή να του δοθεί το αναγκαίο πράσινο φως για να εισέλθει εντός του λιμανιού. Προς το παρόν έχουν σταλεί στο πλοίο τρόφιμα και νερό.

    Παράλληλα, το πλοίο Lifeline, που ανήκει σε γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, βρίσκεται στα ανοικτά της Μάλτας, με 239 διασωθέντες. Τόσο η Μάλτα, όμως, όσο και η Ιταλία, αρνούνται να του δώσουν άδεια για να μπει σε λιμάνι τους. Η Ιταλία θεωρεί ότι το σκάφος και το πλήρωμα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, και ότι το πλοίο της ΜΚΟ πρέπει να κατασχεθεί.

    Και η κυβέρνηση της Βαλέτας ζήτησε από το Lifeline να απομακρυνθεί, κατηγορώντας τον κυβερνήτη του ότι δεν δέχθηκε να συνεργασθεί με τις λιβυκές αρχές. Από το πλοίο, όμως, κάνουν γνωστό ότι χρειάζονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι, σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, υπογραμμίζει ότι «θέλει να πλήξει τις μπίζνες μαφιόζων και δουλεμπόρων» και ότι τα πλοία των ΜΚΟ που στην φάση αυτή βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο «καλό είναι να ξεχάσουν ότι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ιταλία».

    Προβληματισμός στην Μέρκελ εν όψει της συνόδου για το Μεταναστευτικό

    Την ίδια ώρα, προβληματισμό στην Άνγκελα Μέρκελ προκαλούν τα ευρήματα νεάς δημοσκόπησης του ινστιτούτου Kantar Public για το Spiegel, σύμφωνα με την οποία μόνο το 34% των ερωτηθέντων λένε ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να δυσχεραίνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα λόγω των ανθρωπιστικών της υποχρεώσεων. Αντίθετα, το 57% δήλωσε ότι η πρόσβαση θα πρέπει να καταστεί δυσχερέστερη επειδή η χώρα κατακλύστηκε από τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών και την ένταξή τους.

    Σχεδόν το 61% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη θέση της CSU να απορρίψει τους πρόσφυγες των οποίων τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ήδη καταχωρημένα σε άλλη χώρα της ΕΕ στα σύνορα. Μόνο το 30% θεωρεί ότι η θέση αυτή είναι λανθασμένη.

    Υπενθυμίζεται πως στην αυριανή  μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό δεν θα συμμετέχουν οι χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία).



    ΣΧΟΛΙΑ