Την πεποίθηση πως το 2022 η οικονομία θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε ότι «πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται, συντριπτικά, σε αυξήσεις διεθνών αγαθών, τις τιμές των οποίων δεν ελέγχουμε» και πρόσθεσε ότι «Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Έρχεται η Κυβέρνηση και καλύπτει ένα κομμάτι αυτής της αύξησης. Για τα νοικοκυριά κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο καλύπτει το 50%».

Ωστόσο, τόνισε ότι «οι δυνατότητες – να το ξέρουμε όλοι – είναι πεπερασμένες. Κρατήσαμε την οικονομία όρθια με τεράστια δημοσιονομική θυσία, στη διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε, τώρα, την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και από του χρόνου θα περάσουμε σε ήπιο, πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε συνετοί και μετρημένοι».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην βοήθεια προς τους πολίτες με μειώσεις φορολογίας και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και με τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «οι πολίτες θα βιώσουν το 2022 μία οικονομία που θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα».

«Όταν κάποιοι, μεγάλοι επενδυτές έρχονται σε μία χώρα, ακολουθούν οι άλλοι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Έχουν, δηλαδή, πολλαπλάσια αξία, από τη μεγάλη αξία που έχουν οι ίδιες οι επενδύσεις. Και επενδύσεις σημαίνει, προφανώς, δουλειές, μισθοί, προοπτική, μέλλον. Θα προστεθούν πολλές περισσότερες επενδύσεις με τη βοήθεια του «Ελλάδα 2.0». Αυτό, πρακτικά σημαίνει περισσότερα έσοδα για το Κράτος, για μειώσεις φόρων και για καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει «μία αρχή που πρέπει να ακολουθούμε. Πρέπει πρώτα να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε. Δεν δουλεύει ανάποδα. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε και να λέμε ότι θα έρθουν τα χρήματα, κάπως. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση και φοβάμαι και άλλα κόμματα μας λένε το αντίθετο. Ξοδέψτε, τώρα, χρήματα που δεν έχουμε. Δανειστείτε σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει ο Θεός».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «Η Κυβέρνηση αυτή συνάντησε κρίσεις, που εγώ, που παρακολουθώ την πολιτική από τη δεκαετία του ’70, δεν θυμάμαι, ποτέ, όλα αυτά τα 40 χρόνια που έχουν περάσει, τέτοιες κρίσεις μαζί – πανδημία, ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση και μία ακραία επιθετική Τουρκία» ενώ παραδέχτηκε ότι «Προφανώς κάναμε λάθη, προφανώς υπάρχουν αδυναμίες, όμως η χώρα, παρά τις δυσκολίες, προχωράει μπροστά».

«Προπαντός, προχωρά μπροστά η οικονομία. Είναι μία οικονομία που εξάγει, επενδύει, παράγει και με τη βοήθεια των τεράστιων πόρων που εξασφάλισε αυτή η Κυβέρνηση – που μόλις τώρα αρχίζουν και μπαίνουν, μαζικά, στην οικονομία – ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

«Παραλάβαμε έναν μηχανισμό πάρα πολύ αδύναμο και μηδενικές επενδύσεις.»

Αναφορικά με την κακοκαιρία Ελπίς και την αδυναμία αντιμετώπισης του φαινομένου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση, ο ιδιωτικός τομέας και η ίδια η μεσογειακή φύση, αποδείχτηκε ότι, εκ των πραγμάτων, δεν ήταν προετοιμασμένη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν», ενώ αρχικά ορισμένα παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δυσκολεύτηκαν με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ επεσήμανε ότι «Φυσικά, πουθενά, κανείς, ούτε και στη Γερμανία – με το Γερμανικό Κράτος και τις δυνατότητές του, όχι το Ελληνικό – δεν σκέφτηκε ότι αυτό αποτελεί αιτία για να γίνει πρόταση μομφής».

Οκ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κακοκαιρία και οι χιονοπτώσεις θα είναι μία «καινούρια, δυσάρεστη πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης και απαιτεί μία τελείως νέα κουλτούρα αντιμετώπισης».

«Χρειάζεται, όμως, προπαντός επενδύσεις. Και αυτό κάνει η Κυβέρνησή μας. Παραλάβαμε έναν μηχανισμό πάρα πολύ αδύναμο και μηδενικές επενδύσεις. Όταν έγινε η πλημμύρα στη Μάνδρα, η Πολιτική Προστασία επικοινωνούσε ακόμη με φαξ, εν έτει 2017. Ήταν ακόμη στη δεκαετία του ’80. Ξεκινήσαμε, επί της ουσίας, από το μηδέν ή για να είμαστε ακριβείς υπό το μηδέν, αν σκεφτώ και τις πυρκαγιές στο Μάτι», πρόσθεσε.

«Πρέπει όλοι μας να επενδύσουμε και να δούμε ότι αυτό το πρόβλημα μας ενώνει, διότι μας υπερβαίνει και δεν πρέπει να μας χωρίζει. Θέλει από όλους δουλειά, σοβαρότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης σε Σκουρλέτη: Υιοθετείτε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό σας παιδί

Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος απέτυχε – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φάσκουν κι αντιφάσκουν