Την ανάγκη για μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και προετοιμασίας των τουριστικών μονάδων στην Ελλάδα, με καταγραφή της θέσης τους ώστε να έχουν προετοιμαστεί σε σχέση με το τι γίνεται στην περίπτωση φωτιάς, τόνισε μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σημείωσε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες ζώνες προστασίας των δασών μας, καθώς τα δάση στη Μεσόγειο κινδυνεύουν περισσότερο από τις φωτιές.

«Οι φωτιές σήμερα είναι μειωμένες, αλλά βέβαια δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε και τόνισε ότι ο κλάδος του τουρισμού λειτούργησε άμεσα και αντιμετώπισε το πρόβλημα και δεν επηρεάζεται συνολικά σημείωσε και τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.

«Όμως τέτοιες καταστάσεις, με δεδομένο την κλιματική κρίση, αποτελούν τη νέα κανονικότητα», επανέλαβε.

«Η Μεσόγειος είναι ένα κεντρικό σημείο της κλιματικής κρίσης, είχαμε δύο θερμά κύματα, με θερμοκρασίες που είχαμε να δούμε 30 χρόνια. Το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης ήρθε για να μείνει και εμείς προσπαθούμε να προετοιμαστούμε και να προστατέψουμε από τις συνέπειες. Ωστόσο, δεν είναι ένα εύκολο πρόβλημα, οι μεγάλες φωτιές σε συνδυασμό με τα θερμά κύματα και τον αέρα», σημείωσε.

Η δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε πώς η κλιματική κρίση που εκδηλώνεται έντονα στη Μεσόγειο, αλλάζει τα μακροπρόθεσμα πλάνα για τον τουρισμό κι αν εκτιμά ότι θα φέρει πτώση στον τουρισμό της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι είναι δύσκολο να ξέρουμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια γιατί τα κλιματικά μοντέλα δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιοχές σε συγκεκριμένο χρόνο.

Σε σχέση με την προετοιμασία, σημείωσε, ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει το στόλο των πυροσβεστικών από αέρος κατά 40% και τώρα δίνει έμφαση στην προστασία των δασών από τις φωτιές και δημιουργεί και ένα μηχανισμό που θα συντονίζει τις εκκενώσεις σε περίπτωση ανάγκης, με επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, που είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς. Συνέβη όμως στην Καλιφόρνια, στην Ιταλία, στη Γαλλία, γίνεται και στην Ελλάδα, είναι μια νέα πραγματικότητα.

Όσον αφορά τον τουρισμό, σημείωσε ότι δεν επηρεάζεται αριθμητικά, αφού είναι πολύ μικρός ο αριθμός των τουριστών που επηρεάζονται από τις φωτιές, αλλά περισσότερο είναι θέμα εικόνας.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Τι φέρνει η επόμενη μέρα σε Ρόδο και Κέρκυρα

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών

Τι αλλάζει στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων – Πόσο προστατεύονται