ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κοιτώντας το περιεχόμενο της λίστας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, «είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε ότι όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
Σε άλλο σημείο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι χειρίζονται με πατριωτική ευθύνη» σειρά ευαίσθητων θεμάτων. Όπως και ότι η πίτα των επενδύσεων ξαναμοιράζεται «γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις, πρέπει να τα πούμε κάποια στιγμή, θα τα πούμε στην ώρα τους».
Εισαγωγικά, «εγώ δεν αποδέχομαι ότι με παρακολουθούν γιατί λαμβάνω όλα τα μέτρα ασφαλείας και αυτό δήλωσα και στον συντάκτη του Documento. Με κάλεσε να με ενημερώσει για αυτό (σ.σ. την λίστα που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα) και του εξήγησα ότι λόγω της θέσης που κατέχω, οφείλω να προσέχω πάρα πολύ. Όλοι γνωρίζουμε – και πραγματικά όλοι γνωρίζουμε – ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς ανέκαθεν, όχι τώρα».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας, το πρόβλημα αυτό «έρχεται και διογκώνεται χωρίς καμία τεκμηρίωση και διασυνδέεται με ένα υπαρκτό πρόβλημα και μία αστοχία, η οποία ομολογήθηκε. Και υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο τον Αύγουστο σε σχέση με τη νόμιμη επισύνδεση για τον κ. Ανδρουλάκη».
Ταυτοχρόνως, όμως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε και κάτι ακόμη: «Από τις λίστες που κυκλοφορούν, βλέπω μια κυβέρνηση που παρακολουθείται και όχι κάποιος άλλος. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και πρέπει να σκεφτούμε ότι είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε ότι όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί. Αυτό είναι το ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος που σηκώνει αυτό το θέμα».
Μάλιστα για τα παράνομα λογισμικά ειδικότερα, ανέφερε ότι «ομολογήθηκε από τον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτε για να προστατέψει από αυτά τα λογισμικά, Αντιθέτως πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και άλλαξε την ποινή, από κακουργηματική σε πλημμέλημα, για τη διακίνηση και εμπορία τέτοιων λογισμικών και τις παράνομες παρακολουθήσεις. Πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση», ζήτησε επίσης.
Αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση, «όταν προκύπτουν προβλήματα, τα αναγνωρίζει», είπε με την ταυτόχρονη διευκρίνηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η απομάκρυνση συνεργατών του πρωθυπουργού δεν συνιστά παραδοχή για σύστημα παρακολούθησης. «Υπήρξε ανάληψη αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης, η οποία είναι διαφορετική από την ανάληψη επιχειρησιακής ευθύνης».
Σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του, προχώρησε επίσης στη διαπίστωση ότι «όλα τα πολιτικά πρόσωπα μπορεί να κινδυνεύουν να παρακολουθούνται, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, εμένα, οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσια εξουσία. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και όλοι λαμβάνουμε τα μέτρα μας, και ο κ. Δένδιας έχει τοποθετηθεί ότι λαμβάνει τα μέτρα του και δεν έχει κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψή του, όπως και εγώ».
Και, σε πιο προσωπικό τόνο, «αμφισβητώ τη λίστα, αμφισβητώ τους συντάκτες της λίστας. Αμφισβητώ τη σκοπιμότητα γύρα από αυτή τη λίστα. Δημιουργείται ένα κλίμα που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από θέματα πραγματικά και καθημερινά, που είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενέργεια. Πάμε σε ένα ζήτημα που προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον αλλά δεν απασχολεί τον άνθρωπο που μας βλέπει και αγωνιά για τη σύνταξή του, για το εάν θα φθάσουν τα χρήματα για να πάει στο σούπερ μάρκετ, για να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του. Συνεπώς εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια επίθεσης στον πρωθυπουργό προσωπικά», συμπέρανε.
Για τον οποίον (τον κ. Μητσοτάκη δηλαδή), ο Ά. Σκέρτσος είπε πως «κατηγορείται από την αντιπολίτευση – και δεν βλέπω να συγκινείται κανείς από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη Δικαιοσύνη – ότι διαπράττει ουσιαστικά μια πράξη αντιπατριωτική, αντιθεσμική ενάντια στο πολίτευμα. Αυτό για το οποίο κατηγορείται ο πρωθυπουργός είναι πολύ σοβαρό: λένε ότι κάθεται και παρακολουθεί τους συνεργάτες του, την αντιπολίτευση».
Όμως, συμπλήρωσε, «στις δημοκρατίες όταν κάποιος κατηγορεί, οφείλει να φέρει τα στοιχεία και να τεκμηριώσει. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να την κάνει το ταχύτερο δυνατό, και να καλέσει αυτούς που φέρνουν και διακινούν όλες αυτές τις πληροφορίες, να προσκομίσουν τα τεκμήρια, διαφορετικά είναι κοινοί συκοφάντες». Εξάλλου, «όταν μιλάμε για ζητήματα τα οποία αφορούν και θίγουν το πολίτευμα, τους θεσμούς του, όταν δημιουργούν ένα διάχυτο κλίμα καχυποψίας, αυτό οδηγεί σε αποσταθεροποίηση, είναι ένα σαράκι στα θεμέλια της δημοκρατίας. Και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, εύκολα κι ακίνδυνα πράγματα αυτά».
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε την κοινωνία «να πάρει θέση σε αυτή τη φάση και να επιλέξει με ποιον θα πάει. Με αυτούς που δημιουργούν κλίμα σήψης και βούρκου χωρίς τεκμήρια; Ή με εκείνους που πριν από δύο ημέρες, όπως παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, εξάλειψαν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων; Αυτό είναι η επανάσταση του αυτονόητου για μια Ελλάδα που είχε αυτήν την ουρά της ντροπής απέναντι σε απόμαχους της εργασίας, που περίμεναν να πάρουν τη σύνταξή τους και έμεναν δύο και τρία χρόνια χωρίς σύνταξη», τόνισε με έμφαση. Παρατήρησε δε, πως σήμερα στη θέση του στο τηλεοπτικό στούντιο θα έπρεπε να είναι ο κ. Χατζηδάκης, αλλά «ασχολούνται όλα τα ΜΜΕ με ένα θέμα, που είναι μεν σοβαρό αλλά έρχεται στην επικαιρότητα χωρίς τεκμήρια. Και αυτό εμένα, ως πολίτη και ως μέλος της κυβέρνησης, με θυμώνει πάρα πολύ».
Επιμένοντας δε, στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δήλωσε: «Λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή γενναία θεσμικά μέτρα, αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο οδηγεί σε πλήρη αναδιάρθρωση όλο το πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων […] θα είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη σε πολλά ζητήματα». Και πιο συγκεκριμένα, θα απαγορευθεί και η εμπορία και η χρήση των επίμαχων λογισμικών, επιπλέον «αυτό το οποίο έγινε από κακούργημα σε πλημμέλημα επί ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει πλέον το μέγιστο βαθμό τιμωρίας», υπογράμμισε.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, «υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι χειρίζονται με πατριωτική ευθύνη πάρα πολλά θέματα: τον Έβρο, τα σύνορα, τις μεταναστευτικές παράνομες ροές, τα δίκτυα των διακινητών. Έχουμε εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αυτή τη στιγμή γίνονται σεισμικές έρευνες στα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου με μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Δείχνουμε ότι αν υπάρχει ένας πρωθυπουργός και ένας πολιτικός που έχει πατριωτική ευθύνη, αυτός είναι ο Μητσοτάκης. Και ο Μητσοτάκης αυτήν τη στιγμή κατηγορείται ότι διαπράττει μια αντιπατριωτική πράξη».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο επίσπευσης της προσφυγής στις κάλπες, επανέλαβε ότι «θα εξαντλήσουμε τη θητεία αυτής της κυβέρνησης, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, υπάρχει έργο που παράγεται, μετρήσιμο και θετικό για όλη την κοινωνία -και σε αυτό θα επιμείνουμε, με αυτό θα κριθούμε και όχι με τερατολογίες και αστήρικτες δημοσιεύσεις λιστών».
Η συνέντευξη έκλεισε με τα της ακρίβειας, και τον υπουργό Επικρατείας να επιδεικνύει ένα πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο, από τον Δεκέμβριο του 2019 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πάνω από 5 μονάδες, όταν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι στα μισά και η ανάπτυξη της Γερμανίας μηδενική. Συμπερασματικώς, «αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μεγεθύνει την οικονομία, άρα και το εθνικό εισόδημα και το εισόδημα του καθενός, εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης». Μάλιστα, συνέχισε, έχει γίνει ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων -και «αυτός είναι ένας λόγος που κάποιοι εγχώριοι αντιδρούν. Η πίτα ξαναμοιράζεται γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις, πρέπει να τα πούμε κάποια στιγμή, θα τα πούμε στην ώρα τους. Η Ελλάδα αλλάζει πίστα». Αντιθέτως, «εάν έχουμε κυβερνητική αλλαγή, η ανάπτυξη θα πάει στο “μηδέν”», εκτίμησε και συσχέτισε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με τη μείωση της φορολογίας, την καλύτερη υγεία και παιδεία κ.ο.κ.
Εν κατακλείδι, η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκή, είναι του Πούτιν και του πολέμου, «δεν είναι του Μητσοτάκη. Οι πολιτικές μας αποδίδουν και ρίχνουν τον πληθωρισμό». Χάρη, ειδικότερα, στην κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια, η Ελλάδα στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή […] το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι μια προσπάθεια που αρχίζει και φέρνει αποτέλεσμα», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή