ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα διλήμματα τα οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πολίτης στην κάλπη, έθεσε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1». Κατηγόρησε επιπλέον, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την πρόταση που κομίζει, κατ’ ουσίαν φέρνει «νέο μνημόνιο και νέα επιτήρηση». Συγχρόνως, όμως, ανέπτυξε τις τέσσερις προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, σε περίπτωση επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας, που είναι: η ριζική μεταμόρφωση του κράτους, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, η συνέχιση ανάκαμψης της οικονομίας με αύξηση των μισθών, και η στεγαστική πολιτική.
Στην έναρξη της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019», παραπέμποντας στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επίσης την αύξηση μισθών κ.α.
Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που «οι πολίτες καλούνται να κρίνουν και να συγκρίνουν, είναι αν θα πάνε τελικά στις 21 Μαΐου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχισθεί η πολιτική ανάταξης της οικονομίας και του οικονομικού κλίματος […] ή αν θα μπούμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας».
Εξειδικεύοντας, ακολούθως, στον κυβερνητικό απολογισμό, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «1.670 ευρώ επιπλέον, έχουν μπει στην τσέπη κάθε νοικοκυριού, (του οποίου μέλος) αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις τρεις συνεχόμενες αυξήσεις. Δεν λέμε ότι αυτό λύνει το πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση. Όντως, ο πληθωρισμός είναι υψηλός, είναι εισαγόμενος», αλλά, προσέθεσε, «εμείς δημιουργούμε συνθήκες για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία φέρνει περισσότερες δουλειές».
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, διευκρίνισε ότι, εκτός από το στόχο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, είναι και εκείνος των καλύτερων αμοιβών. Αυτό, επιχειρηματολόγησε, «μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια κυβέρνηση που πιστεύει γνήσια και αυθεντικά στην έννοια της υγιούς επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων».
Ενώ επικαλέστηκε, συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι «η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε επίσης ρεκόρ εξαγωγών».
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Σκέρτσος αναγνώρισε πως «ο πληθωρισμός προφανώς είναι ένα πρόβλημα, αλλά είναι σε φθίνουσα πορεία. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη -και αυτό έχει συμβεί, γιατί έχουμε δώσει μεγάλη μάχη να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια ενέργειας […] δίνουμε μάχη στα σούπερ μάρκετ με το “Καλάθι του νοικοκυριού” και το Market Pass».
Σε άλλο θέμα, «η υπόθεση των Τεμπών έδειξε πόσο άνιση είναι η μάχη με το βαθύ, αναχρονιστικό κράτος, που δεν λειτουργεί με την κουλτούρα της υπευθυνότητας, της εργασιακής ευθύνης που θέλουμε να βλέπουμε σε όλες τις λειτουργίες του κράτους», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας παραθέτοντας, από την άλλη, σειρά επιτευγμάτων, όπως είπε, της παρούσας κυβέρνησης, όπως είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, η επίλυση του θέματος με τις εκκρεμείς συντάξεις κ.α. Εν κατακλείδι, «προφανώς οι πολίτες θα κρίνουν και τα επιτεύγματα και τις αστοχίες. Εμείς αναγνωρίζουμε πού έχουμε πάει καλά και πού όχι, και όπου δεν πήγαμε καλά, θα το διορθώσουμε. Αντιθέτως η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος της […] επιλέγει μια απόλυτη ισοπέδωση, υπονομεύει εν τέλει, τη δική της πρόταση πολιτικής που καταθέτει».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η χώρα «αντιμετώπισε με επάρκεια» τα τελευταία χρόνια επάλληλες πολυ-κρίσεις –και αυτό συνέβη «χάρη στην αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτόν το δρόμο», δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε: «Είναι στην κρίση των πολιτών αν θέλουν να συνεχίσουν σε ένα δρόμο σταθερότητας, με μεγαλύτερη, όμως, τόλμη και ταχύτητα σε όσα πρέπει να διορθωθούν ή σε ένα δρόμο παραλυσίας, ακυβερνησίας και ασυνεννοησίας. Γιατί εκεί θα καταλήξουμε, δεν υπάρχουν καθαρές προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Το μόνο που υπάρχει, είναι μια ασαφής, αόριστη επίκληση κάποιων συνεργασιών χωρίς ουσιαστικό, προγραμματικό περιεχόμενο αλλά και ειλικρινή δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων. Όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο κράτος που έχουν μέσα τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές κυρώσεις – πράγματα αναγκαία για να έχουμε καλύτερο κράτος – καταψηφίσθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ΠΑΣΟΚ».
Συμπερασματικώς, «προβλήματα που απασχολούν τη μέση ελληνική οικογένεια βλέπουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ούτε την εντιμότητα, ούτε την καθαρότητα στις θέσεις να τα διαχειρισθούν». Τούτων δοθέντων, το δίλημμα είναι είτε «άλμα προς τα εμπρός» είτε «βήμα σημειωτόν που δεν λύνει κανένα πρόβλημα ή, ακόμη, και άλμα προς τα πίσω».
«Αμετανόητος, αδιόρθωτος ο κ. Τσίπρας»
Εστιάζοντας, εν συνεχεία, την κριτική του στο πρόσωπο του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Μας λέει πάλι ο κ. Τσίπρας για πακέτα “Θεσσαλονίκης νο2”. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν εφαρμόσθηκε, αντιθέτως έφερε νέο μνημόνιο, ύφεση, capital controls, κλειστές τράπεζες, υπερφορολόγηση -έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε. Και συνεχίζει και σήμερα να κάνει ακριβώς το ίδιο. Τάζει λαγούς με πετραχήλια χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής που έχει καταθέσει».
Κατά συνέπεια, «αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο μνημόνιο και νέα επιτήρηση. Γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα να καλυφθούν όσα υπόσχεται με τόση ελαφρότητα ο κ. Τσίπρας. Άρα, είναι αμετανόητος, αδιόρθωτος -και αυτό είναι και το πρόβλημα της πολιτικής πρότασης της αντιπολίτευσης».
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε τους τέσσερις βασικούς στόχους της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.
Αυτοί είναι:
- «Ριζική μεταμόρφωση του κράτους ώστε να εμπεδωθεί η αξιολόγηση σε κάθε επίπεδό του, η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η ποιότητα στις υπηρεσίες του. Αυτό που ζήσαμε στα Τέμπη, δεν μπορεί να συμβεί ξανά ποτέ.
- Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που γνωρίζουμε ότι στάθηκε στα πόδια του στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, τώρα και αυτό πρέπει να κάνει άλματα για να έχει καλύτερες υπηρεσίες και υποδομές, για να αισθάνονται την οφειλόμενη αξιοπρέπεια οι πολίτες.
- Συνέχιση δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τα εισοδήματα και να συγκλίνουμε, επιτέλους, εισοδηματικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Τέλος, εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής που θα μειώσει το μεγάλο παράγοντα κόστους σε κάθε νοικοκυριό και εισόδημα μέσα από την αγορά νέων σπιτιών. Είναι ένα ζήτημα που αφορά πολύ τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Έχουν ήδη κατατεθεί 8.000 αιτήσεις στις τράπεζες», είπε ο Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας, εξ άλλου, την κυβερνητική δέσμευση για διπλασιασμό των σχετικών πόρων.
Διαβάστε επίσης: