ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα για την ακρίβεια και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
«Τα μέτρα που ανακοινωθήκαν χθες δεν είναι ούτε τα πρώτα ούτε τα τελευταία. Θα ξύσουμε τον πάτου του βαρελιού μέχρι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά και θα έχουμε τιμές σε προϊόντα ομοειδή, αντίστοιχες με τις αγορές του εξωτερικού. Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις για την αθέμιτη ή αδικαιολόγητη κερδοφορία. Αυτή η κυβέρνηση θέσπισε το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Έχουν επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα και σε εταιρείες – κολοσσούς, τα οποία εισπράττονται και έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά. Κάνουμε ελέγχους, προσπαθούμε να επιβάλουμε κανόνες για τη λειτουργία του ανταγωνισμού», είπε αρχικά.
«Ξέρουμε ότι είναι ένα πρόβλημα πολύ δύσκολο για να αντιμετωπιστεί. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το συγκυριακό θέμα του πληθωρισμού. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς. Δεν θα έλεγα ότι λειτουργούμε με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με βάση τα προβλήματα της κοινωνίας. Η δική μας αποστολή είναι να λύνουμε προβλήματα, να λειτουργούμε με δικαιοσύνη, διαφάνεια, νομιμότητα. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Θέλουμε οι Έλληνες πολίτες να αντιμετωπίζονται με σεβασμό», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.
Θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα;
Σύμφωνα με τα τον κ. Σκέρτσο, «στο βρεφικό γάλα βλέπουμε ότι ορίζονται με έναν τρόπο υψηλό οι αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου, υψηλότερο από τις χώρες τις Ευρώπης και πάμε να κάνουμε μια παρέμβαση στις εκπτώσεις που κάνουν οι προμηθευτές σε κάποια προϊόντα. Λέμε ότι θα πρέπει να μειώσουν τις εκπτώσεις να κατέβουν οι αρχικές τιμές και να φανεί αυτό άμεσα στις τιμές. Οι έλεγχοι είναι διαρκείς και μιλάμε για κοστολογικούς ελέγχους. Όπου διαπιστώνεται ότι θα υπάρχει κάποια παρέκκλιση σε σχέση με τιμές ομοειδών προϊόντων σε άλλες χώρες, τότε θα κάνουμε περαιτέρω επεμβάσεις».
Και συνέχισε: «Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα που έχουμε πάρει. Άμεσα έρχεται στη βουλή το νομοσχέδιο και οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό. Λόγω της ελεύθερης αγοράς είναι πρέπει να κρατηθεί μια ισορροπία και να μην υπάρχουν ελλείψεις σε ένα ευαίσθητο προϊόν. Θα δούμε μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα. Η κυβέρνηση είναι απέναντι σε κάθε αθέμιτη πρακτική. Ήδη έχουμε μειωμένο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη είναι στο 6%».
Για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών
Μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
«Ο πρωθυπουργός χθες άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα. Επειδή μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και συναισθήματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας, να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Και να κατανοήσουμε ότι είναι ένα θέμα που δεν χωρούν κομματικές κορώνες και διχασμοί. Δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία κι η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα που τα αναγνωρίζει σε άλλους Έλληνες πολίτες. Ενώ οι ίδιοι άνθρωποι αν πάνε να ζήσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν, και να είναι νόμιμο. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών», τόνισε στη συνέχεια.
Και συμπλήρωσε κ. Σκέρτσος πως, «Καταλαβαίνω ότι το ζήτημα του γάμου είναι πιο αποδεκτό, και μιλάμε για πολιτικό γάμο, για μια αστική σύμβαση που δεν δικαιολογείται να υπάρχει διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσδιορισμού. Αυτό που προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών. Εκεί πάμε προσεκτικά και ακολουθούμε αυτό που λέει η επιστήμη, και σύμφωνα με αυτό, το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί με 39 χώρες της Δύσης.
Έχουν γίνει έρευνες οι οποίες αναφέρουν πως τα άτομα που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες δεν έχουν καμία απόκλιση στην ακαδημαϊκή, προσωπική, ψυχολογική ανάπτυξη ή τον σεξουαλικό προσδιορισμό τους. Είναι μέιζον να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των παιδιών. Πρέπει να αναγνωριστούν τα παιδιά που ζουν σε ομόφυλες οικογένειες. Το δικαίωμα στην υιοθεσία σε μόνο άντρα ή μόνο γυναίκα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα από το 1946».
Γιατί δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην παρένθετη μητέρα;
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «εκεί είναι και η διαφορά μας σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι που θα είναι μαξιμαλιστικό ή που θα προκαλέσει κοινωνικό διχασμό. Πάμε να εφαρμόσουμε αυτό που κάνουν χώρες της ΕΕ. Δεν είναι φυσικά ζήτημα το οποίο θα καθορίσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, είναι πολλά ζητήματα. Δεν θα πειράξουμε το ισχύον πλαίσιο για τις παρένθετες μητέρες και δεν θα επεκτείνουμε τα δικαιώματα αυτά στα ομόφυλα ζευγάρια.
Θεωρούμε ότι είναι ακραία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται και λέει οτι θέλει να κατοχυρώσει την ιατρικώς υποβοηθουμενη αναπαραγωγή σε όλους αδιακρίτως σε άνδρες μόνους, σε γάμο ή εκτός γάμου. Αυτό δεν έχει υιοθτετηθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Δεν πρέπει να μας διχάσει αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και ευαισθησία».
Δείτε όσα είπε ο κ. Σκέρτσος στο παρακάτω βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
To στοίχημα της κυβέρνησης με τον «κόφτη» στις προσφορές – Πώς θα λειτουργήσει
Κώστας Σκρέκας: Με ορίζοντα Μαρτίου οι νέες παρεμβάσεις για να πέσουν οι τιμές
«Δεν πάω πουθενά» είπε ο Μητσοτάκης για τα σενάρια που τον θέλουν να παίρνει αξίωμα στην ΕΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά του Ιράν για τη στήριξή του στη Ρωσία
- MSC Cruises: Πρεμιέρα για την πρώτη χειμερινή της σεζόν στην Ελλάδα
- Attica Group: Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ για την απόσχιση του κλάδου θαλάσσιας μεταφοράς
- ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης κατά της διάκρισής τους σε επίπεδα