ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Έχουμε δρομολογήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές, δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να απομακλιμακώσουμε την ένταση η οποία είχε προκύψει όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα».
«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική ηγεσία. Και οι δύο πλευρές έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους. Είχαμε πρόσφατες εκλογές και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έχουν δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός μας και ο Τούρκος Πρόεδρος ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν, αν μη τι άλλο σχέσεις καλής γειτονίας. Οπότε σε αυτό θα εστιάσουμε, ο πήχης είναι αυτός κι από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει και είναι ευπρόσδεκτο».
Στο σχόλιο του Κώστα Παπαχλιμίντζου ότι φαίνεται ότι η επίλυση της βασικής και μοναδικής διαφοράς που αφορά θαλάσσιες ζώνες δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι ακόμη μακριά ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «θα τα δούμε όλα. Επαναλαμβάνω οικοδομείται αυτή τη στιγμή, μέρα μέρα, με βάση τις επαφές που γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο, μια νέα κατάσταση. Έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο εμείς από την πλευρά μας, αν μη τι άλλο προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς και να το κρατήσουμε σε αυτή σε επίπεδο καλής γειτονίας».
Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά όπου ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά είναι γνωστές, έχουν διατυπωθεί παγίως. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία είναι μία από αυτές και πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο βαδίζει».
Τι είπε για την επιστολική ψήφο
Ερωτηθείς για την επιστολική ψήφο σημείωσε «νομίζω πως είναι μια ιστορική στιγμή αυτό το οποίο ζήσαμε χθες. Να θυμίσω ότι καθολική ψήφος για τους άντρες θεσπίστηκε το 1844, για τις γυναίκες έναν αιώνα αργότερα και κάτι παραπάνω το 1952. Και αυτή τη στιγμή γίνεται το τελευταίο βήμα για να πετύχουμε τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου.
Όπως είπε και νωρίτερα ο κύριος Μποτόπουλος, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που έχουν εκλογικό δικαίωμα, είτε κατοικούν εντός Ελλάδος είτε κατοικούν εκτός Ελλάδος. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε χθες είναι ουσιαστικά η ενσωμάτωση και στην ελληνική πραγματικότητα, στην ελληνική πολιτειακή πραγματικότητα, μιας κατάκτησης η οποία ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες, μην σας πω και παραπάνω από ενάμιση δύο αιώνες.
Στην Αμερική, επιστολική ψήφο απέκτησαν στον εμφύλιο πόλεμο, δηλαδή τον 19ο αιώνα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τουλάχιστον 15 ή 16 χώρες που εφαρμόζουν την επιστολική ψήφο. Επαναλαμβάνω, είναι μια κατάκτηση δημοκρατική. Είναι μια διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και ειδικά προς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος προφανώς και διατηρείται. Δεν μιλάμε επομένως για έναν πειραματισμό».
«Μιλάμε για μια κατάκτηση, επαναλαμβάνω, που είναι δοκιμασμένη. Διασφαλίζεται και το απόρρητο και η μυστικότητα της ψήφου, διασφαλίζεται η καθολικότητα και από κει και πέρα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες εγγυήσεις από την πλευρά της πολιτείας και του δικαστικού συστήματος με την παρουσία των δικαστών, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μυστικότητα», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι «πάμε να κάνουμε το πρώτο βήμα στις ευρωεκλογές, όπου θα υπάρξει η δυνατότητα και για τους Έλληνες του εξωτερικού και για τους Έλληνες, τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν την επιστολική ψήφο εφόσον το επιθυμούν. Θα τους δοθεί η δυνατότητα μέσω της κατάθεσης μιας αίτησης ψηφιακής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, να υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους. Θα λάβουν έναν φάκελο όπως είναι αυτός εδώ, ο οποίος έχει το όνομά μου – μας έδωσαν χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών δειγματοληπτικά φακέλους. Ο φάκελος αυτός θα έχει μέσα τις οδηγίες, θα έχει μέσα το ψηφοδέλτιο με όλους τους συνδυασμούς. Από πίσω θα μπορεί ο ψηφοφόρος να επιλέξει έναν έως τέσσερις υποψηφίους. Θα έχει μέσα την υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει και από εκεί και πέρα έχει δύο φακέλους τον φάκελο του ψηφοδελτίου και τον φάκελο της αποστολής με έξοδα του κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών».
Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας εξήγησε ότι «εδώ είναι ο φάκελος ο οποίος έχει το όνομα και εδώ ο φάκελος που έχει το ψηφοδέλτιο. Αυτά διαχωρίζονται όταν παραλαμβάνονται και ο φάκελος που έχει το ψηφοδέλτιο που είναι ανώνυμος πέφτει στην κάλπη και καταμετριέται όπως καταμετρούνται όλες οι υπόλοιπες ψήφοι που έχουν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καμία αμφιβολία. Υπάρχουν όλες οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας και εγγυήσεις για να προασπιστεί η μυστικότητα της ψήφου».
«Αυτό το ψηφοδέλτιο συμπληρώνεται στο σπίτι του καθενός. Το παραλαμβάνει συστημένο μόνο ο άνθρωπος ο οποίος έχει δηλώσει στην ψηφιακή πλατφόρμα ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, κανένας άλλος ή μόνο κάποιος που θα εξουσιοδοτήσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και το συμπληρώνει ο ίδιος αποκλειστικά συμπληρώνοντας την υπεύθυνη δήλωση και βάζοντας μέσα και ένα αντίγραφο της ταυτότητάς του, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ο ίδιος ο οποίος συμπληρώνει και αποστέλει το υλικό αυτό στο κράτος. Να πω το εξή, δεν είναι μόνο μια δημοκρατική κατάκτηση, είναι και μια κοινωνική κατάκτηση. Διότι εδώ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε ευάλωτους ανθρώπους, ανήμπορους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσουν, άτομα με αναπηρία ενδεχομένως, ηλικιωμένοι άνθρωποι ή εποχικά εργαζόμενοι σε άλλους προορισμούς από τη μόνιμη κατοικία τους, οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν. Το καλοκαίρι θυμάμαι την αντιπολίτευση να κάνει μεγάλη φασαρία για τους εποχικά εργαζόμενους του τουρισμού ότι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο θεμελιώνεται πλέον και αυτή η δυνατότητα. Μιλάμε για μια νίκη και για μια γιορτή της δημοκρατίας. Και αυτή η κυβέρνηση έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχει βάλει σαν στόχο να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, να γίνουμε Ευρώπη σε όλα και επομένως από τη στιγμή που ήδη αποτελεί μια θεμελιώδη δημοκρατική κατάκτηση για τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες αυτό, κάνει και η Ελλάδα το επόμενο διάστημα» σημείωσε.
Στην ερώτηση «γιατί δεν το φέρνετε και για τις εθνικές εκλογές» ο υπουργός Επικρατείας απάντησε «για τις εθνικές εκλογές μπορεί να έρθει ως προς τους κατοίκους του εξωτερικού χωρίς αυξημένη πλειοψηφία. Θα εξετάσουμε μέσα από τον διάλογο που θα γίνει με τα υπόλοιπα κόμματα και με τους συνταγματολόγους κατά πόσο χρειάζονται αλλαγές ή όχι στο Σύνταγμα για να ισχύσει και για τους Έλληνες του εσωτερικού στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές αυτό δεν απαιτείται».
«Κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα κατεδαφίζεται και ένα αυθαίρετο στην Αττική»
«Θα ήθελα να προβάλετε μέσα από την εκπομπή σας τη σειρά κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που γίνονται καθημερινά τον τελευταίο μήνα μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Θα ήταν καλό με μια κάμερα γιατί συμβαίνουν πράγματα τα οποία θεωρούνταν αδιανόητα και πλέον έχουν γίνει αυτονόητα στην ελληνική πραγματικότητα. Κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα κατεδαφίζεται και ένα αυθαίρετο στην Αττική» τόνισε και συμπλήρωσε «Κάθε μέρα ένα αυθαίρετο τουλάχιστον στην Αττική τον τελευταίο μήνα κατεδαφίζεται. Να θυμίσω επίσης την ιστορία με τις αυθαίρετες κατασκευές στις ακτές και τις παραλίες των νησιών και των τουριστικών προορισμών το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν τις εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή τι έκανε; Κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν θα έκανε, είπε ότι εγώ θα τα βάλω με τη μεγάλη πολεοδομική αυθαιρεσία στους πιο εμβληματικούς προορισμούς, στη Μύκονο, και έκλεισαν χώροι, χώροι εστίασης, χώροι διασκέδασης, οι οποίοι είχαν καταλάβει αυθαίρετα τους αιγιαλούς και τις παραλίες, δεν λειτούργησαν το καλοκαίρι διότι είχαν κάνει κατάχρηση του δημόσιου χώρου. Εμείς είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί αυθαίρετα να καταλάβει το δημόσιο χώρο και εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για πρώτη φορά εμβληματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων, για πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, έχουμε εντάξει 400 εκατομμύρια ευρώ για 254 ειδικά και γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα βάλουν τάξη ως προς τους όρους δόμησης σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι ανειλημμένη δέσμευση της ελληνικής πολιτείας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών με συγκεκριμένη χρηματοδότηση έως το τέλος του 2025 να μπει, επαναλαμβάνω, πολεοδομική τάξη παντού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος ερωτηθείς σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση.
«Στόχος στο τέλος της τετραετίας η τρύπα της φοροδιαφυγής να έχει μειωθεί κατά 3 δισ.»
Για το φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έρχεται ένα νομοσχέδιο, έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή, έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, έχει τροποποιηθεί, όπως είχαμε πει σημειακά, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του και περιλαμβάνει έντεκα, όχι ένα, έντεκα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας η τρύπα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας να έχει μειωθεί κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Το μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ένα από τα 11 μέτρα. Υπάρχουν άλλα 10 μέτρα τα οποία αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πλαστικό χρήμα, την ψηφιοποίηση και την ενθάρρυνση περαιτέρω των ψηφιακών συναλλαγών, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα της φορολογικής διοίκησης, τις ψηφιακές διασταυρώσεις για τον έλεγχο της μεγάλης, της μεσαίας και της μικρής φοροδιαφυγής, τον έλεγχο του λαθρεμπορίου, τον περαιτέρω έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που και εκεί υπήρχε εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Όλα αυτά είναι ένα πλέγμα μέτρων μέτρων που στοχεύουν στη μείωση φοροδιαφυγής, που επαναλαμβάνω ότι για την περίπτωση της χώρας μας είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα. Γιατί; Διότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και εδώ ο στόχος είναι να γίνουμε Ευρώπη ως προς την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα στα δημόσια έσοδα και από εκεί και πέρα στον βασικό μας στόχο που είναι ποιος να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, για τη δημόσια παιδεία, για την ασφάλεια, για την άμυνα στα σύνορα, όπου έχουμε ανελαστικά υψηλές δαπάνες και υποχρεώσεις, να φυλάξουμε τα σύνορα, να έχουμε ασφαλή σύνορα, να έχουμε ασφαλείς πληθυσμούς».
Τι είπε για κυκλοφοριακό και το θέμα της στέγης
«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση των πολιτών σε καλά, αξιόπιστα ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μια συνθήκη κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Γιατί; Διότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα χρησιμοποιούν οι πιο ευάλωτοι, οι άνθρωποι που δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο, που πρέπει να πάνε καθημερινά το πρωί στη δουλειά τους και πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα λεωφορείο ή το μετρό, το οποίο δεν θα καθυστερεί, το οποίο θα είναι αξιοπρεπές και ανθρώπινο μέσα. Επομένως, η αποκατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς ως προς τους χρόνους, τη συχνότητα αλλά και ως προς την ποιότητα, τις υπηρεσίες που προσφέρουν, είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Να θυμίσω εδώ ότι την τελευταία τετραετία έχουμε αυξήσει κατά περίπου, αν θυμάμαι καλά, 50% τις δαπάνες του κράτους προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς[…] Έχουμε όμως ωριμάσει και δρομολογήσει την ένταξη 1.300 νέων πιο φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων. Αυτά τα πρώτα, η πρώτη φουρνιά, θα έρθει την άνοιξη 2024 και θα ενταχθούν πλέον στο στόλο. Έχουμε κάνει επίσης μια συμπλήρωση, μια ένεση στις γραμμές και στο στόλο, με συμπράξεις με ΚΤΕΛ και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα που έχουν ενισχύσει την πυκνότητα των γραμμών, έχει επεκταθεί το δίκτυο του μετρό στον Πειραιά τα προηγούμενα δύο χρόνια[…] από κει και πέρα θα παρουσιάσουμε όντως ένα σχέδιο για τη λεγόμενη βιώσιμη αστική κινητικότητα που θα έχει σαν τελικό ωφελούμενο και τον πεζό αλλά και τον χρήστη των μέσων μαζικής μεταφοράς» ανέφερε για το κυκλοφοριακό.
Διαβάστε επίσης:
Στο Ντουμπάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την COP28 – Οι θέσεις της Ελλάδας για το κλίμα
Αποκάλυψη: Το μυστικό σχέδιο «επιστολική ψήφος» – Ποιοι γνώριζαν, πώς αιφνιδίασε η κυβέρνηση
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τρίτος και οριακά «διψήφιος» ο ΣΥΡΙΖΑ – Σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ