Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Σκέρτσος για έκθεση Κομισιόν: Είναι η θεσμική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως είμαστε «αυταρχική μπανανία»

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

Ως θεσμική απάντηση στις βολές, που κατά καιρούς έχει δεχθεί η κυβέρνηση για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, «διάβασε» ο υπουργός Επικρατείας,  Άκης Σκέρτσος την έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της χώρας στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Απέναντι στις πολλές φορές ανυπόστατες και πολιτικά υποκινούμενες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που παρουσιάζουν τη χώρα μας περίπου σαν μια “αυταρχική μπανανία”, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τις αναλύσεις των πλέον έγκυρων οργανισμών», σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην αξιολόγηση της, καθώς διαπιστώνεται πρόοδος σε όλες τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της.

«Η έκθεση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά από μια εξίσου σημαντική έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α που επίσης αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην κατάπολεμηση της διαφθοράς με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Υπ. Δικαιοσύνης στον ποινικό κώδικα», αναφέρει επίσης στην ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας,

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

Η χθεσινή επέτειος για τα 50 χρόνια της Γ´ Ελληνικής Δημοκρατίας συνέπεσε χρονικά με τη δημοσίευση της 5ης ετήσιας έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα διαπιστώνει από σημαντική έως μερική πρόοδο της χώρας μας και στις 5 συστάσεις που μας είχαν γίνει στις προηγούμενες εκθέσεις.

Μάλιστα εξαιτίας αυτής της προόδου οι συστάσεις πλέον γίνονται 4, καθώς υπήρξε πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας στη βασικότερη εξ αυτών που αφορά στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με την πρόσφατη σημαντική μεταρρύθμιση για την συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων.

Εξίσου σημαντικό για να έχουμε πλήρη εικόνα των επιδόσεων και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τα πάντα είναι συγκριτικά, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών μελών ανήκει πλέον στις 9 ευρωπαϊκές χώρες με τις λιγότερες συστάσεις για το κράτος δικαίου.

Η έκθεση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά από μια εξίσου σημαντική έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α που επίσης αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην κατάπολεμηση της διαφθοράς με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Υπ. Δικαιοσύνης στον ποινικό κώδικα.

Ισχυρίζεται κάποιος ότι ξαφνικά η χώρα μας έγινε η τέλεια δημοκρατία με ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί στην εντέλεια; Σίγουρα όχι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά πεδία στα οποία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να συγκλίνουμε ακόμη περισσότερο με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την καλή νομοθέτηση, την ελευθερία του τύπου, την ανεξαρτησία των ΜΚΟ, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Όμως, το σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε έντιμα να θεραπεύσουμε διαχρονικές υστερήσεις και οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς και αναγνωρίζονται από τους εταίρους μας.

Εν κατακλείδι, απέναντι στις πολλές φορές ανυπόστατες και πολιτικά υποκινούμενες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που παρουσιάζουν τη χώρα μας περίπου σαν μια «αυταρχική μπανανία», καλό είναι να συμβουλευόμαστε τις αναλύσεις των πλέον έγκυρων οργανισμών που αξιολογούν αντικειμενικά τα ζητήματα του κράτους δικαίου και την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας.

Άλλωστε στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται η πεποίθηση πως η δίκαιη ανάπτυξη, η προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, η μείωση των ανισοτήτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους συναδέλφους που εργάστηκαν εντατικά και συλλογικά για να ανταποκριθούμε στις συστάσεις με νέες πολιτικές αλλά και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Δείτε την ανάρτηση:

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Με τα F-35 οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποτελέσουν την πιο ισχυρή παρουσία αποτροπής στην περιοχή μας

Ο Γιάννης Ραγκούσης διαφωνεί με τον Κασσελάκη: «Επωφελής η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank»

ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για κατάταξη εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ