«Η Ελλάδα κατόρθωσε να ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα και να αναπτύσσεται η οικονομία μας με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι αδήριτη ανάγκη να παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα και για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, που απαιτούν πολιτική σταθερότητα και σοβαρή εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στον χαιρετισμό του που αναγνώστηκε κατά την διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, σε παραλιακό ξενοδοχείο της Πάτρας.

Όπως πρόσθεσε, «η πρόκληση πλέον για όλους μας είναι η διπλή σύγκληση, δηλαδή η σύγκληση της εθνικής οικονομίας με την προηγμένη Ευρώπη, αλλά και σύγκλιση των περιφερειών με την Αττική, ώστε η ανάπτυξη να είναι δυναμική, ανθεκτική και αντιληπτή σε κάθε γωνιά της χώρας, με άρση των περιφερειακών ανισοτήτων».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περιφέρεια, σημείωσε ότι «η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική και αυτό το απέδειξε από την πρώτη θητεία της, επιδεικνύοντας την ίδια φροντίδα για κάθε περιφέρεια της πατρίδας μας, διότι έτσι αντιλαμβανόμαστε την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης».

«Δίκαιη ανάπτυξη», όπως είπε ο Άκης Σκέρτσος, «σημαίνει ότι καμία περιφέρεια της χώρας, καμία περιφερειακή ενότητα δεν μένει πίσω και ότι ο πολίτης της Ελλάδας, ασχέτως που ζει, έχει τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει στη ζωή του, αλλά και την ίδια πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε όντως στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών».

Όσον αφορά στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «τα σχέδια ανάπτυξης των δύο περιφερειών περιλαμβάνουν αθροιστικά 770 έργα, ολοκληρωμένα, σε εξέλιξη και υπό σχεδιασμό, με προϋπολογισμό 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, καθώς και πλήθος παρεμβάσεων με μικρότερα έργα εξίσου σημαντικά για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».

Όπως συμπλήρωσε, «είναι έργα που αφορούν, τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των δύο περιφερειακών οντοτήτων, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την καινοτομία και τις επενδύσεις».

«Με λίγα λόγια», συνέχισε, «είναι ολιστικές και συνεκτικές παρεμβάσεις, με στόχο μία βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, που θα έχει μέρισμα για κάθε πολίτη της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση μισθών, φιλική στο περιβάλλον, αύξηση του τοπικού πλούτου και ανάπτυξη εναρμονισμένη στις ψηφιακές προκλήσεις, που μας φέρνουν σε επαφή με ένα μέλλον το οποίο ήδη συμβαίνει». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «όλα τα έργα είναι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Επίσης, απευθυνόμενος ο Άκης Σκέρτσος προς στους συμμετέχοντες στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν αυτές οι τεκτονικές αλλαγές» και πρόσθεσε:

«Είναι μία μάχη με εκκρεμότητες από το παρελθόν, με διαχρονικές ελλείψεις και υστερήσεις σε πολλά επίπεδα, που άλλωστε εσείς, ως μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο αυτών γεωγραφικών οντοτήτων, γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Σας θεωρούμε συμμάχους και στενούς συνεργάτες στον κεντρικό στόχο τον οποίο έχουμε θέσει για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτή είναι τελικά και η προστιθέμενη αξία του επιτελικού σχεδιασμού στην διακυβέρνηση μιας χώρας, διότι επιτελικό κράτος είναι το συνεργατικό κράτος, που βλέπει μπροστά και σχεδιάζει συνεκτικά πέρα και πάνω από την τυραννία του εφήμερου, με όραμα για τις σημερινές, αλλά και τις επόμενες γενιές».

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Θα βαδίσουμε βήμα-βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο – Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό

Μητσοτάκης: Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός τρόπος για να μειώσουμε τις ανισότητες

Κασσελάκης: Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη ισότιμα