ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά επιχειρεί η Κυβέρνηση με στόχο να μάθει άμεσα τον όγκο και την ποιότητα των ελληνικών κοιτασμάτων και να προλάβει έγκαιρα να τα αξιοποιήσει στην μεταβατική φάση προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας.
Στις 10:15 το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός θα περάσει την πύλη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, εκεί θα τον περιμένει ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ΕΛΠΕ και της Energean, οι οποίες είναι δύο από τις μισθώτριες εταιρείες στα οικόπεδα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
«Το να μετατραπεί η χώρα σε χώρα- παραγωγό θα τη βοηθήσει σημαντικά σε συνδυασμό με την στρατηγική μας να μετατραπούμε σε διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας και καθώς προχωράμε στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και στην υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο mononews.gr.
Οδικός χάρτης για τις έρευνες
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο mononews.gr πως θα παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό ένας οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει τα έργα που είναι πιο ώριμα για να προχωρήσουν, το πόσος χρόνος θα χρειαστεί και σε ποια οικόπεδα είναι πιο πιθανό να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
«Χωρίς να σηκώνουμε τον πήχη πολύ ψηλά αυτό που λέμε είναι ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορεί να γίνει» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτηθεί».
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής για τους υδρογονάνθρακες καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα εξακολουθούν να συμμετέχουν σε ποσοστό περισσότερο από 50% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας, όπως και παγκοσμίως, για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών σε υπάρχουσες παραχωρήσεις, με μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες ή την έκδοση αποφάσεων.
Στόχος να μπει τέλος στις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού που αποθαρρύνει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο mononews.gr εν αναμονή των Πρωθυπουργικών ανακοινώσεων τόνιζαν πως «γίνεται μεγάλη συζήτηση για το τι υπάρχει στη χώρα μας, το ζητούμενο όμως είναι να ξεκινήσουν οι έρευνες ώστε να δούμε αν αυτά τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα».
Στη συγκεκριμένη συγκυρία τόνιζαν «με αυτές τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η όλη συζήτηση αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον».
ΙΕΝΕ: Σε 70-90 τρισ. κυβικά τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου
Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης η οποία δημοσιεύθηκε μόλις χθες, εκτιμά πως «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες – κυρίως φυσικού αερίου» στη χώρα.
“Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες, έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ” αναφέρει το Ινστιτούτο.
Ενδιαφέρον σε τέσσερα με έξι οικόπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές:
– Στην περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
– Δυτικά της Κρήτης.
– Στο Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ανάμεσα στις νήσους Στροφάδες και την Πελοπόννησο.
– Και στο μπλοκ 2, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας.
Διαβάστε επίσης:
Σκρέκας: Επιταχύνουμε και εμβαθύνουμε τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ
Άρθρο παρέμβαση: Το νέο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας και το μεγάλο ερώτημα