• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Την Τρίτη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά την καθαίρεση Κασσελάκη – Προς Νοέμβριο η κάλπη

    • NewsRoom
    H συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    H συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


    Σε νέες εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του κόμματος, κηρύσσοντας έκπτωτο τον Στέφανος Κασσελάκη.

    Στη μυστική ψηφοφορία, 163 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, ενώ 120 καταψήφισαν. Βρέθηκαν επίσης 2 λευκά κι 1 άκυρο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μεταξύ αυτών που υπερψήφισαν την πρόταση ήταν και 15 μέλη μέχρι πρόσφατα της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη, που φάνηκε να πείθονται από τον Παύλο Πολάκη.

    Ο βουλευτής Χανίων,  ο οποίος στήριξε την πρόταση που κατέθεσαν 100 στελέχη του κόμματος (της αποκαλούμενης «ομάδας των 87»), δήλωσε το Σάββατο πως προτίθεται να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου. Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εκπίπτει μετά από πρόταση μομφής, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως θα διεκδικήσει την ηγεσία ξανά σε περίπτωση που υπάρχει μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο την Κυριακή αρκέστηκε να αναφέρει πως θα πάρει τις αποφάσεις του μαζί με τον κόσμο του κόμματος που τον υποστηρίζει.

    Από την άλλη, τις περασμένες ημέρες ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Φαραντούρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει η «τσιπρική» ομάδα των «87», η οποία δεν αναμένεται να στηρίξει τον Παύλο Πολάκη.

    Η διαδικασία μέχρι τις εκλογές, πάντως, θα είναι μακριά. Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σχετικά με τη μεθοδολογία του συνεδρίου. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ήταν προγραμματισμένο συνέδριο για το καταστατικό του κόμματος, το οποίο ωστόσο θα πρέπει πλέον να αλλάξει περιεχόμενο.

     Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάσει ξανά μέσα σε 15 ημέρες, για να λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις, βάσει καταστατικού, ορίζοντας τον χρόνο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου όπου θα ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκλογική διαδικασία αναμένεται κατά τον Νοέμβριο, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

    Ερωτηματικό αποτελεί πάντως η στάση του Στέφανου Κασσελάκη και αν θα υποστηρίξει πως τα μέλη του συνεδρίου μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ίδιος αλλά και στελέχη που βρίσκονται κοντά του τόνισαν πως τις αποφάσεις τις παίρνει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κάποιοι, όπως η Νίνα Κασιμάτη έκανε λόγο για απόφαση που πάρθηκε από  απονομιμοποιημένα όργανα, και πως« ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικος λαός θα απαντήσει».

    Ωστόσο, σύμφωνα με το καταστατικό, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορεί να ανατραπεί.

    Διαβάστε επίσης

    Στέφανος Κασσελάκης: Λυτρώθηκα, όλοι είδαν τι ζω από τότε που έγινα πρόεδρος – Εγώ λογοδοτώ στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Παππάς: Η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί ξανά σε δύο εβδομάδες για να αποφασίσει για τη διαδικασία εκλογής

    Φάμελλος: Τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση που να δίνει διέξοδο



    ΣΧΟΛΙΑ