«Στέφανε χάσαμε». Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας αφού αυτό που κρινόταν κατά κύριο λόγο ήταν αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μιλήσει για εκλογές ανατροπής, ωστόσο, ακόμη κι αν η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει τον εκλογικό πήχη του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη κι αν υπέστη ήττα αφού είναι κάτω από 30%, το πρόβλημα είναι τι (δεν) έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

1.   Κατ’ αρχάς κινήθηκε πολύ κάτω από το 23,75% των ευρωεκλογών του 2019. Σε μια κάλπη χαλαρή όπως η χθεσινή ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να βάλει το 2 μπροστά από το ποσοστό του αλλά βρέθηκε πολύ μακριά από αυτό, σχεδόν πέντε μονάδες.

2.   Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ούτε το ποσοστό των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, δηλαδή το 17,83%. Με έναν νέο πρόεδρο, που ήρθε να τα αλλάξει όλα και με μια κυβέρνηση να έχει φθαρεί, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι είναι σοβαρός πόλος αντιπολίτευσης. Ο δε Κασσελάκης σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι είναι σοβαρός πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

3.   Δεν κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα της νεολαίας να απέχει. Δεν κατάφερε να φέρει νέο κόσμο στις κάλπες για να ψηφίσει ένα νέο κόμμα, όπως αυτός πιστεύει ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

4.   Η ΝΔ παραμένει ηγετική δύναμη μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης και την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πίσω με διψήφια ποσοστό.

Φυσικά ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του θα βρουν πολλά θετικά στο αποτέλεσμα και πολλές δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση.

Το πρώτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν την αδυναμία της ΝΔ να πιάσει τον πήχη του 33% αλλά και να έχει ποσοστό μόλις 28%.

«Εμείς (σ.σ. εγώ ο Κασσελάκης) είμαστε αυτοί που οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη στη φθορά», θα λένε από σήμερα. Και θα μιλούν βεβαίως για καθίζηση της ΝΔ που έχασε πάνω από 13 μονάδες σε ένα χρόνο, συγκρίνοντας με τις εθνικές κάλπες.

Επίσης, θα επαίρονται για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τους πλησιάσει και να αμφισβητήσει τη δεύτερη θέση.

Το τρίτο θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το χαμηλό ποσοστό της Νέας Αριστεράς, των «αποστατών» σύμφωνα με την Κουμουνδούρου. Ένα μήνυμα, όπως θα πει η ομάδα Κασσελάκη, ότι αυτοί είναι το μέλλον και όσοι έφυγαν το παρελθόν.

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το ποσοστό που πήραν σε καθεστώς απόλυτης αποχής μπορεί στις εθνικές εκλογές να σημαίνει ένα ποσοστό που μπορεί να είναι 8 με 10 μονάδες υψηλότερο.

Και τέλος, θα ισχυριστούν ότι είναι ένα νέο κόμμα, με έναν πρόεδρο μόλις 9 μηνών που θα έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ειδικά από τη στιγμή που κάποιο άλλο κεντροαριστερό κόμμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δεύτερη θέση.

Ο ηττημένος και ο… Τσίπρας

Ηττημένος λοιπόν και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πλέον θα προσπαθήσει να φέρει νέο κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ίδια όπλα που χρησιμοποίησε. Με τη life style εκδοχή της πολιτικής, με την επιτηδευμένη άγνοια βασικών πολιτικών αρχών και με τη χρήση των social media.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κασσελάκης θα απευθύνει προσκλήσεις προς όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς για συμπόρευση, κάτι που βεβαίως φαντάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη θα επιχειρήσει να προσεταιριστεί άλλες αριστερές δυνάμεις, όπως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη, όμως, είναι δύσκολο να υπάρξουν συμμαχίες και με τους δύο.

Επίσης, πλέον τίθεται εν αμφιβόλω κι αν θα μπορέσει να καθαρίσει το κόμμα του από εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί του και τον αμφισβητούν. Δεν θα απέκλειε κανείς ακόμη και να κάνει διαγραφές θέλοντας να επιδείξει ηγετική φυσιογνωμία, όμως, κάτι τέτοιο θα τον έβαζε σε νέα περιδίνηση και βαριά εσωστρέφεια.

Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα φύγουν κι άλλοι. Τεμπονέρας, Ζαχαριάδης, Σπίρτζης, Γεροβασίλη τήρησαν στάση αναμονής μέχρι χθες, τώρα πλέον είναι ελεύθεροι να κάνουν την κριτική τους με νέα δεδομένα. Με τα «ζεστά» αποτελέσματα της ευρωκάλπης.

Θα υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση και θα γίνει συντεταγμένα και με σημείο αναφοράς τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας στις δημοσκοπήσεις βγαίνει πρώτος στο ερώτημα για το ποιος είναι ικανότερος να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Θα κάνει τώρα την κίνησή του ο πρώην πρωθυπουργός ή θα περιμένει να φτάσει η ώρα των εθνικών εκλογών για τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού φορέα που θα συμπεριλάβει μέρος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας και τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Κασσελάκης.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αύριο δεν αλλάζει η επισφάλεια

Υπ. Εσωτερικών: Νίκη του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας σε Ροδόπη και Ξάνθη

Ευρωεκλογές 2024: Ποιος είναι ο Youtuber Φειδίας που εξελέγη ευρωβουλευτής στην Κύπρο