Τσακαλώτος – Τσίπρας
Μόνο λίγες ημέρες κράτησε η ανακωχή στην Κουμουνδούρου. Η εσωτερική ηρεμία που επήλθε μετά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα πνίγηκε μέσα στις φωνές που ξεσήκωσαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Θεοδώρας Τζάκρη.
Ο καθείς εξ αυτών μια διαφορετική περίπτωση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήρτησε στο Facebook σχόλιο, με το οποίο εξέφραζε διαφωνία για τον όρο «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαφώνησε ανοιχτά με την αντιπολιτευτική τακτική λέγοντας ότι «αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο -πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών- και δεν είναι πειστική».
Από την άλλη, η εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, προκάλεσε την οργή των… συντρόφων της όταν αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «άπατρι» και «διεθνιστή». Η κ. Τζάκρη δεν χρησιμοποίησε αυτούς τους χαρακτηρισμούς για καλό, πλην όμως τα χαρακτηριστικά αυτά περιποιούν τιμή για όλο τον αριστερό κόσμο, εξ ου και η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε στην Κουμουνδούρου.
Τα δύο περιστατικά, προστιθέμενα σε σειρά άλλων, που δεν αφήνουν το κόμμα να περάσει στην επόμενη φάση μετά την εκλογική ήττα του 2019, όπως φάνηκε και από την χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
Στον πρωινό καφέ της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου η δήλωση Τσακαλώτου μονοπώλησε την συζήτηση και η απάντηση που έλαβε ήταν «και ο σύντροφος Ευκλείδης θα δεχόταν ότι ειδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών μιλάμε όντως για μια τεράστια πολιτική απάτη».
Ενδεικτική της προεδρικής ενόχλησης ήταν και η ανάρτηση της αδερφής του πρωθυπουργού, Ζανέτ Τσίπρα, η οποία έγραψε: «Όποιος έχει θέμα με τη γραμμή… απλά μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του. Τέλος και έλεος».
Κατόπιν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του ανακοίνωσε πως πλέον τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις θα επιφέρουν κυρώσεις: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας, αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα.
Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις.
Έτσι, συστήνεται η επιτροπή δεοντολογίας, η οποία θα ελέγχει όσους δημοσίως κινούνται εκτός γραμμής. Η επιτροπή θα αποτελείται από τη γραμματέα της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο, τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.