Η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα είναι ορφανή. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου πέρασαν χθες μια πολύ δύσκολη βραδιά, δείχνοντας στην αρχή εμφανή αμηχανία ως προς την διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ τα στελέχη που έβγαιναν στα τηλεοπτικά πάνελ περίμεναν με αγωνία το τέλος της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, για να δουν και την τελική απόφαση για τον εάν τελικά θα προκηρύσσονταν εκλογές.

Πολλά ήταν τα κυβερνητικά στελέχη που μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll έδειχναν να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν την έκταση της ήττας και περίμεναν την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Singular Logic με την ελπίδα ότι η εικόνα θα ανατρεπόταν. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήρθε πολύ σκληρή να επιβεβαιώσει τόσο τα exit polls όσο και τις περισσότερες προβλέψεις του προηγούμενου διαστήματος, δικαιώνοντας σε έναν βαθμό και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Μόλις έγινε σαφές τι ακριβώς συνέβη, ξέσπασε ο «πόλεμος», όπως συμβαίνει συνήθως στα κόμματα που χάνουν σε εκλογές. Η διάσταση απόψεων ήταν εμφανής από την ώρα της σύσκεψης του πρωθυπουργού στην Κουμουνδούρου για την απόφαση εάν θα προκηρυχθούν εκλογές. Υπήρχαν εκείνοι που εισηγούνταν την άμεση προσφυγή στις κάλπες και εκείνοι που διαφωνούσαν και ζητήσουν εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Οι λεγόμενοι προεδρικοί τάσσονταν υπέρ της προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο, υποστηρίζοντας ότι η ήττα είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που δύο ημέρες πριν από τις εκλογές είχε βάλει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι θα ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο προβληματισμός και η απογοήτευση ήταν εμφανής στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε αργά το βράδυ την τελική απόφαση για προσφυγή σε εθνικές εκλογές, αποτυπώνοντας ουσιαστικά και το κλίμα μέσα στο κόμμα.

Η αναζήτηση ευθυνών

Αναζητώντας τις ευθύνες για την συντριπτική ήττα, ένας από εκείνους που μπήκαν στο στόχαστρο ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δέχεται κριτική για την επικοινωνιακή τακτική που επέλεξε το τελευταίο διάστημα, όπως και για απομάκρυνση του κόμματος από την κοινωνική πραγματικότητα.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Νίκος Παππάς, στον οποίο χρεώνεται η υπόθεση Πετσίτη που έβλαψε την εικόνα της κυβέρνησης σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ανάμεσα σε εκείνους στους οποίους επιρρίπτεται ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα είναι, όπως θα ανέμενε κανείς, και ο Παύλος Πολάκης για το προκλητικό ύφος και τις άστοχες αναρτήσεις στα social media που επίσης έβλαψαν πολύ.

Επικρίσεις υπήρξαν και για τον άλλο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, για την λανθασμένη εικόνα του αποτελέσματος που μετέδιδε. Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Βερναδάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου, επέμενε πως, σύμφωνα με τις δικές του μετρήσεις, η διαφορά δεν ξεπερνούσε το 4%.

Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Σήμερα το απόγευμα στις 7, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο ευρεία συνάντηση στελεχών, της Κεντρικής Επιτροπής και του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η ήττα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα προς τις εθνικές κάλπες.

Στη νέα ευρεία σύσκεψη αναμένεται να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση των «53+», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς στη χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, όπως και σε δημόσιες δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο, με δεδομένο πως το χρονικό διάστημα που απομένει είναι μικρό.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει -όπως και χθες- ότι το εύρος της ήττας δεν μπορεί να παραβλεφθεί και δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δίνει πάτημα στη ΝΔ να αμφισβητήσει συνολικά το σχέδιο του κόμματος.