Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος Συμβουλίου Ευρώπης

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος Συμβουλίου Ευρώπης

Επιχορηγήσεις 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες των μελών κρατών της ΕΕ προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των βορείων και να επιτευχθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Politico δημοσιοποίησε το επίσημο έγγραφο της πρότασης το οποίο αλλάζει τη σύσταση του μίγματος του Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.  Η αρχική πρόταση προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές.

Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Όσον αφορά το θέμα της διακυβέρνησης (governance), η πρόταση Μισέλ προβλέπει πως η Κομισιόν θα εξετάζει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης κάθε χώρας για 2 μήνες. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Κομισιόν και η απόφαση θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα ελέγχει ξανά σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος διαφωνεί με κάποιο εθνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και η εκταμίευση θα «μπλοκάρεται», μέχρι το Συμβούλιο αποφανθεί τελικά, εντός 3 μηνών .

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.

Αντιθέτως αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021/27 η πρόταση παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τις χώρες που αντιδρούν.