Σύνοδος κορυφής: Περίπου στις 12 μμ ώρας Ελλάδος, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με πηγές φαίνεται ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές.

Ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε σήμερα συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα το Bloomberg, η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 450 δισ. ευρώ (από τα αρχικώς προτεινόμενα 500 δισ.) και 300 δισ. ευρώ δάνεια (από 250), σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.

Επίσης η νέα συμβιβαστική πρόταση αυξάνει τις ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού (rebates) κατά 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία ανά έτος, ενώ εισάγει τον μηχανισμό «super emergency brake», ο οποίος θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση των χρημάτων εάν έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή, δήλωσε ότι αναμένονται σήμερα «νέες προτάσεις» για το σχέδιο ανάκαμψης, προκειμένου να πειστούν οι λεγόμενες «οικονόμες» χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27.

[Οι προτάσεις αυτές] θα τεθούν «υπό διάφορα σχήματα» στις χώρες και στη συνέχεια στην ολομέλεια της συνόδου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Το ύψος του σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφωνιών.

Ολονύχτιο θρίλερ

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση μετατράπηκε χθες, Παρασκευή, σε θρίλερ όταν, μετά την μετωπική Ιταλίας-Ολλανδίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε να τα τινάξει όλα στον αέρα, απορρίπτοντας την πρόταση της Κομισιόν και ζητώντας νέα πρόταση.

Ειδικότερα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κοροναϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας… ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Η Ολλανδία, που ηγείται μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το Ταμείο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Σχετικά με την πληροφορία που κυκλοφόρησε αναφορικά με πιθανή ειδική Σύνοδο για την Τουρκία, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος τη διέψευσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν 

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.