Εν μέσω διαφωνιών η Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες με το ευρωομόλογο τελικά να «παγώνει».

Σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων γίνεται λόγος για ενίσχυση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, μείωση των εξαρτήσεων στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο και στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή οι «27» ζητούν την ισχυροποίηση της οικονομικής βάσης της ΕΕ και δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση. Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Με την Γαλλία πάντως να θέλει ένα νέο κοινό χρέος της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν καθώς ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τα χρήματα για κοινές χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters οι ηγέτες προσδοκούν να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να κεφαλαιοποιήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για την ένταξη της Ουκρανίας και συγκεκριμένα στις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της χώρας.

Νωρίτερα, ο Μακρόν δήλωσε ότι «η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάϊο.

Διαβάστε επίσης

«Γρίφος» τα κονδύλια από τα ευρωομόλογο – Πώς θα πάρει η Αθήνα χρήματα για την ακρίβεια στην ενέργεια

Νέες ισχυρές απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια