Τσίπρας και Μέρκελ συζητούν στο περιθώριο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό
Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις μας.Πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η συνθήκη Σένγκεν. Αυτή τη φράση πήρε στις βαλίτσες του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος προεδρεύει την Τετάρτη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό στη Μάλτα.
Ο κύριος Τούσκ είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και γι αυτό όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά των συνόρων μέσα στην ζώνη πρέπει να εμποδιστούν. Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας» ήταν τα λόγια του.
Στη Βαλέτα της Μάλτας θα μεταβεί σήμερα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας στις αποσκευές του το επιχείρημα ότι πάνω από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex, 13 φορές περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o κύριος Τούσκ με αιχμές για τη Γερμανία άφησε να εννοηθεί ότι είναι στο χέρι της αυτή η Σύνοδος Κορυφής να βγάλει κάποιο αποτέλεσμα και να μη γραφτεί στην ιστορία ως άλλη μία άσκοπη συνάντηση ηγετών.
“Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσέγγιση της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση.Η Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ είναι παραδείγματα της καλύτερης ευρωπαϊκής παράδοσης” γράφει ο κύριος Τούσκ.
European future will largely depend on Germany's approach to #RefugeeCrisis. Germany & Angela Merkel examples of best European tradition.
— Donald Tusk (@eucopresident) November 9, 2015
Παράλληλα αναφέρει ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα: η επιτάχυνση της συνεργασίας με κράτη εκτός ΕΕ όπως η Τουρκία, η ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής μεταναστών και οι εντατικότεροι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων.
O Τουσκ φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έκτακτη σύνοδο της Μάλτας καθώς και χθες “βομβάρδισε” τον προσωπικό του λογαριασμό με εκκλήσεις στους αρχηγούς των κρατών να βρεθεί επιτέλους μία λύση.
“Η Μάλτα στο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής ιστορίας”, γράφει χαρακτηριστικά.”Η Βαλέτα είναι το ιδανικό μέρος για τους ηγέτες Αφρικής και Ευρώπης να αρχίσουν να διαχειρίζονται από κοινού την προσφυγική κρίση”
Malta @ crossroads of European history. Valletta ideal place for African & European leaders to begin managing migration together
— Donald Tusk (@eucopresident) November 10, 2015
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ ( ΕCOFIN) αποφάσισαν την Τρίτη να λάβουν υπ’ όψιν το προσφυγικό στην εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών – μελών καθώς αποτελεί «εξαιρετική περίσταση».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων δαπανών- που συνδέεται με το προσφυγικό- θα ισχύσει η πρόβλεψη για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας «λόγω ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».