Με μικρό «καλάθι» προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την αιφνίδια Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά, διότι μπορεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, να γίνεται αναφορά στην ανάγκη κοινών προμηθειών των χωρών μελών της Ε.Ε σε φυσικό αέριο, LNG και υδρογόνο τον επόμενο χειμώνα, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας του φετινού χειμώνα.

1

«Η Ε.Ε. δείχνει να είναι προσανατολισμένη σε αυτή τη φάση κυρίως στις μεσοπρόθεσμες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν» τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνοντας και το γεγονός ότι αν και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο, τα κράτη μέλη δεν έχουν λάβει τη δέσμη μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πιθανότερο είναι ότι οι ηγέτες θα τις λάβουν την Παρασκευή, οπότε σύμφωνα τουλάχιστον με το πρόγραμμα, θα συζητηθούν τα ενεργειακά.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας διχάζει την Ε.Ε, με κάποιες χώρες να πιέζουν για άμεση λήψη μέτρων, ανάλογης βαρύτητας με αυτά της πανδημίας και άλλες να εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση στην αγορά.

Πρόκειται σε αδρές γραμμές για τη διαμάχη μεταξύ Βορρά και Νότου, με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα αλλά και το Βέλγιο να τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων και τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία κα να εμφανίζονται κάθετα αρνητικές, σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής, μεταξύ άλλων με επιβολή ορίου στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, όπως προτείνει η Αθήνα και συμφωνούν και οι άλλες χώρες.

Οι ηγέτες των 4 χωρών του Νότου, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν στη Ρώμη προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους προσέρχονται στη Σύνοδο επιδιώκοντας να βρουν περαιτέρω στήριξη στην ανάγκη να δοθεί μία συνολική απάντηση σε επίπεδο Ε.Ε στο ζήτημα της ακρίβειας.

Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε για πολλοστή φορά την Τρίτη ο πρωθυπουργός, στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Τα περιθώρια, ωστόσο, να υπάρξουν ενέργειες άμεσης απόδοσης, όπως ζητούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι εξαιρετικά ισχνά.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, κατά τη διήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες θα αναζητήσει εκ νέου συμμαχίες και για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος για εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους, των υπερβαλλουσών αμυντικών δαπανών.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ: Συζήτησαν για Ουκρανία και ενέργεια

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα ανακοινώσουν αύριο οι ΗΠΑ