ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν ανακοινώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μαξίμου θέλησαν να ετοιμαστούν διά παν ενδεχόμενο.
Ουσιαστικά να υπάρξει «ελεγχόμενη έκρηξη» των βουλευτών, οι οποίοι με διαφορετικές αναφορές, κατά το κοινώς λεγόμενο «τα είχαν πάρει κρανίο».
Άλλος για το κακό αποτέλεσμα της κάλπης, άλλος για την «αλλοίωση» της δεξιάς ταυτότητας του κόμματος, άλλος για τον γάμο των ομόφυλων, κι άλλος γιατί δεν αξιοποιήθηκε στον ανασχηματισμό.
Ολοι είχαν επίσης να λένε για αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών, γενικών γραμματέων και φορέων δημόσιων οργανισμών, που δεν δέχονταν κανέναν βουλευτή.
Η έκρηξη ήρθε και δεν ήταν ελεγχόμενη, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «έλλειμα» προετοιμασίας, γιατί δηλαδή δεν διασφαλίστηκε μια πιο ελεγχόμενη κριτική από την Κ.Ο.
Το εύκολο ήταν να βρεθεί το εξιλαστήριο θύμα για να πέσουν πάνω του οι ευθύνες για το γεγονός ότι το «μασάζ» στους βουλευτές δεν είχε αποτέλεσμα σε σχεδόν 50 από αυτούς που ζήτησαν να πάρουν το λόγο και να τα «χώσουν».
Το κενό στο Μαξίμου
Ο νέος υφυπουργός, Γιώργος Μυλωνάκης, με ελάχιστες ημέρες στο πόστο του, αλλά έχοντας καθημερινή επαφή με την Κ.Ο., χρεώθηκε (κακώς) το τεταμένο κλίμα στη συνεδρίαση και πολλοί βγήκαν να (ξανα) μιλήσουν για κενό που υπάρχει στο Μαξίμου, ειδικά μετά τη φυγή του Σταύρου Παπασταύρου.
Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν πολλές υπόγειες γκρίνιες και να εμφανιστούν φαινόμενα συγκρούσεων που δεν βγαίνουν μεν στην επιφάνεια, αλλά που φαίνονται ξεκάθαρα στις παραπολιτικές στήλες στις οποίες διακινούνται σχόλια για το ένα ή τον άλλο στέλεχος στο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο μιας υποβόσκουσας κόντρας, η οποία ομολογείται και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκονται ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Μυλωνάκης.
Ο πρώτος, έμπιστος όσο λίγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους μακροβιότερους υπουργούς, ο άνθρωπος που πέρα από τις ειδικές αποστολές, έχει και το ρόλο του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και της αξιολόγησης των στελεχών της κυβέρνησης.
Ο δεύτερος, προσφάτως αναβαθμισμένος, επέστρεψε στο Μαξίμου για να είναι ο σύνδεσμος με τους βουλευτές και να λύνει εν τη γενέσει τους τα προβλήματα.
Και με θητεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα μπορούσε να βοηθήσει στο μείζον θέμα της ακρίβειας.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών, όπως ομολογούν κάποιοι, δεν είναι ιδιαίτερα θερμές. «Αναγκάζονται να συνυπάρξουν», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Τα παραπολιτικά και τα καρφιά
Οι ίδιοι παραπέμπουν σε διάφορα παραπολιτικά σχόλια και «ρεπορτάζ» κατά του Άκη Σκέρτσου, στον οποίο χρεώνουν την κεντρώα στροφή της κυβέρνησης, την εμμονή με τον γάμο των ομόφυλων και άλλα θέματα για τα οποία έχει δοθεί το πράσινο φως του πρωθυπουργού, επομένως είναι από μόνη της άκυρη μια συζήτηση.
Επομένως, δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση μια εικόνα περί δυσμένειας στο πρόσωπο του Άκη Σκέρτσου, η οποία από συγκεκριμένους κύκλους χαρακτηρίζεται φτιαχτή και με συγκεκριμένη σκοπιμότητα.
Ωστόσο, από την πλευρά Μυλωνάκη κάποιοι «δείχνουν» συγκεκριμένους κύκλους για σχόλια σε βάρος του υφυπουργού. Σχόλια με τα οποία κάποιοι χρεώνουν αρνητικά στον κ. Μυλωνάκη τα όσα έγιναν στην Κ.Ο.
Στα κλειστά γραφεία του Μαξίμου, αλλά και στη Βουλή ακούγεται όλο και πιο συχνά η φράση «δεν αντέχω άλλο, μου κάνει πόλεμο», και πολλοί αναρωτιούνται ποιος κάνει σε ποιον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, αυτές οι γκρίνιες, οι πρώτες σπίθες μιας φωτιάς που είναι υπό διαμόρφωση, έχουν φτάσει στα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στο κόμμα, στα γραφεία του Μοσχάτου.
Εκεί μάλιστα κάποιοι παίρνουν καταφανώς το μέρος του Άκη Σκέρτσου κυρίως διότι πιστεύουν ότι ο ήπιος χαρακτήρας του δεν προδιαθέτει για συγκρούσεις, χρεώνοντας στον πιο αψύ, πιο συγκρουσιακό Γιώργο Μυλωνάκη, αυτό το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη λένε ότι ο νέος υφυπουργός, είναι δουλευταράς, πιστός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πανέξυπνος και πολιτικό ον που καταλαβαίνει πολλά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργηθεί έριδες κι έχθρες.
Το νέο μέτωπο με τους γενικούς γραμματείς
Οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι πολλά σύννεφα μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό σε επίπεδο γενικών γραμματέων στην κυβέρνηση.
Οι φήμες λένε ότι θα είναι σαρωτικός και δεν αποκλείεται να αλλάξουν πάνω από 40 από τους συνολικά εξήντα, με το ανάλογο rotation φυσικά.
Την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκάλυψε χθες ο wiseman, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σημαντική σύσκεψη για το θέμα αυτό και για τα ονόματα των στελεχών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Μυλωνάκης είναι, όπως φαίνεται, οι πυλώνες των αλλαγών που θα γίνουν, αν και το προβάδισμα στις εισηγήσεις έχει ο υπουργός Επικρατείας καθώς αυτός αξιολογεί εδώ και μια πενταετία το κυβερνητικό έργο και «βαθμολογεί» τα στελέχη.
Ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων, όπως πληροφορείται το mononews, είναι ένα ακόμη θέμα για να προκληθούν γκρίνιες και υπόγειες «μουρμούρες».
Για παράδειγμα, στέλεχος της γαλάζιας παράταξης ανέφερε ότι ο κ. Μυλωνάκης επιδιώκει να περάσουν από τον πρωθυπουργό δικές του επιλογές στα υπουργεία, παρακάμπτοντας τον κ. Σκέρτσο που έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.
Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, τα επόμενα 24ωρα, οπότε οι όποιες αλλαγές θα κλειδώσουν άμεσα, θα συνταχθεί ο κατάλογος με τους νέους γενικούς γραμματείς και θα πάει προς τελική έγκριση στον πρωθυπουργό.
Κανείς δεν αποκλείει βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει να κάνει τις αλλαγές μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να μην «καεί» το επικοινωνιακό αφήγημα της νέας, δυναμικής αρχής που θέλει να προσδώσει η κυβέρνηση.
Ισως έτσι δε να… κατασιγάσουν τα πάθη και τα μίση, να μπουν στην άκρη οι διαφωνίες και οι γκρίνιες και πιο νηφάλια να αποφασιστούν οι αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μεταφέρουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι ο ανασχηματισμός έχει ανοίξει μια ακόμη πληγή στα «υπόγεια» του Μαξίμου. Και μάλιστα διπλή.
Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που κατηγορούν τον Άκη Σκέρτσο ότι αρκετοί νυν γενικοί γραμματείς που δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους και εμφάνισαν αλαζονικές τάσεις, ήταν δική του επιλογή.
Από την άλλη, κάποιοι κατηγορούν τον κ. Μυλωνάκη ότι θέλει να φτιάξει δικό του «στρατό» γενικών στα υπουργεία.
Στέλεχος που είναι απέναντι στον υφυπουργό έλεγε πρόσφατα ότι ο κ. Μυλωνάκης επιδιώκει να διώξει από την κυβέρνηση ένας από τους παλιότερους γενικούς γραμματείς, με μεγάλη γνώση του αντικειμένου και αποδεδειγμένα πολύτιμο εργαλείο του εκάστοτε υπουργού.
Οσο για τα ονόματα που ακούγονται ότι θα φύγουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Χρυσοχοϊδης θέλει να αντικατασταθούν και οι δύο, ο Μάνος Λογοθέτης από γ.γ. Δημόσιας Τάξης και η Δήμητρα Λυγούρα από την Αντεγκληματική Πολιτική.
Κενή παραμένει η θέση του γ.γ. Αυτοδιοίκησης, μετά την αποχώρηση του Μ. Σταυριανουδάκη.
Αλλαγές ίσως υπάρξουν στο υπουργείο Μετανάστευσης, όπου ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα ήθελε δικούς του γενικούς γραμματείς, αλλά και στο Οικογένειας όπου φέρεται να αλλάζει η Ζέφη Δημαδάμα από την γ.γ. Ισότητας, ίσως και η Μ. Στέφου από την στεγαστική πολιτική.
Ανασχηματισμός μπορεί να γίνει στο υπουργείο Οικονομικών όπου υπάρχουν 9 γ.γ. αν και θεωρούνται σίγουροι οι κ. Δανδόλου, Νάγια Κόλλια, Θεώνη Αλαμπάση και Δημήτρης Σκάλκος.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Παράταση ενός μήνα για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS