ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία διαφορετική ανάρτηση από τον Πρωθυπουργό: Όλοι έχουμε βιώσει απώλειες και, καθώς τα χρόνια περνούν, ξεχωρίζουμε όσα είναι αληθινά σημαντικά.
Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley παραχώρησε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, και κυρίως στο ζήτημα του φυσικού αερίου, λέγοντας πως χρειάζεται να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές ενέργειας, ενώ ανέφερε πως οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι βιώσιμες. Τόνισε δε πως χρειαζόμαστε μέτρα που η αγορά θα βρει αξιόπιστα, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε το ζήτημα της σύνδεσης μεταξύ της τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Έχουμε επίσης συμφωνήσει να μην είναι υποχρεωτικό. Αλλά πρέπει να στείλουμε πιο σαφές μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι. Γι’ αυτό προτείνω μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης για βιομηχανίες. Θα πληρωνουμε τις βιομηχανίες να μην χρησιμοποιούν αέριο, με πιο οργανωμένο τρόπο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Εμείς βασιζόμαστε στο αέριο για το ρεύμα. Παίρνουμε τα δικά μας μέτρα, γυρίζουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
«Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος στη λειτουργία της αγοράς αερίου από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολλοί άνθρωποι βγάζουν πολλά λεφτά εις βάρος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των πολιτών. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να διαχωρίσουμε τιμές αερίου από το ρεύμα, έχουμε προτείνει έναν μηχανισμό γ’αυτό»υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ελληνική πρόταση για την ενέργεια.
Μήνυμα στην Τουρκία
O κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Χαρακτήρισε μάλιστα ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασχοληθεί με την αναβίωση της τουρκικής οικονομίας, αντί να προσπαθεί αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις.
«Αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας» συμπλήρωσε.
Ανάγκη πολιτικής σταθερότητας
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπερ-αποδίδει, χάρη στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων. Παράλληλα έκανε λόγο για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού.
Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, τόνισε την σημασία να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας,
Δείτε τη συνέντευξη:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»