ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διάταξη που προέβλεπε την λειτουργία των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα με προσωπικό ασφαλείας, είτε με εκ περιτροπής είτε με μερική απασχόληση, καταργείται από τις 15 Ιουνίου, όπως επισημαίνει στο «Mononews», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργοδότες μπορούν να περιορίζουν το ωράριο απασχόλησης έως και 50% των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μόνο μέσω του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με το κράτος να επιδοτεί έως το 60% της αμοιβής που θα χαθεί.
Σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης του εργαζομένου κατά 25%, το όφελος για την επιχείρηση θα είναι 17% στο συνολικό μισθολογικό κόστος του εργαζομένου, ενώ σε περίπτωση 50% μείωσης της απασχόλησης το αντίστοιχο όφελος για την επιχείρηση θα είναι 34,1%.
Το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος του εργαζομένου στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις είναι 92% και 83,5%, αντίστοιχα, (καθαρό μετά από εισφορές και φόρους) και 100% αναπλήρωση, αν είμαστε στην περίπτωση του κατώτατου μισθού.
-Ποιους εργαζόμενους θα αφορά ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»; Ποια θα είναι η αναπλήρωση των μισθών μετά την συμβολή του κράτους;
Στη χώρα μας κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, με σχέδιο και με υπευθυνότητα, για την θωράκιση των θέσεων εργασίας σχεδόν ταυτόχρονα με τα μέτρα που πήραμε για την προστασία της υγείας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, κάτι που σήμερα έχει κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο θετικό υπόδειγμα.
Σε αυτή τη φάση παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ανακόπτοντας το «κύμα» απολύσεων. Λάβαμε μέτρα που στήριξαν ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και απλώσαμε δίχτυ προστασίας σε κάθε πολίτη.
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης, που θα εφαρμοστεί από τις 15 Ιουνίου, είναι ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που έρχεται για πρώτη φορά να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, όπου και αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους. Επιδοτείται για πρώτη φορά η εργασία και όχι η ανεργία. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν αναπλήρωση του μισθού τους από 84 έως 100%.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως τις 15 Οκτωβρίου 2020 και δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής που θα χαθεί. Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος με το εργαζόμενο να λαμβάνει 650 ευρώ το μήνα.
Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου, ενώ οφείλει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου. Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και ο εργοδότης μετατρέψει τη σύμβασή τους σε πλήρη για να τους εντάξει στο πρόγραμμα.
Σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης του εργαζομένου κατά 25%, το όφελος για την επιχείρηση θα είναι 17% στο συνολικό μισθολογικό κόστος του εργαζομένου, ενώ σε περίπτωση 50% μείωσης της απασχόλησης το αντίστοιχο όφελος για την επιχείρηση θα είναι 34,1%.
Το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος του εργαζομένου στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις είναι 92% και 83,5%, αντίστοιχα, (καθαρό μετά από εισφορές και φόρους) και 100% αναπλήρωση, αν είμαστε στην περίπτωση του κατώτατου μισθού.
-Θα μπορεί ένας εργοδότης να έχει το μισό προσωπικό σε καθεστώς ασφαλούς λειτουργίας και το υπόλοιπο στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» καταβάλλοντας το μισό μισθό; Αποτελεί άλλωστε την αιχμή του δόρατος στην κριτική που σας ασκεί η αντιπολίτευση.
Η διάταξη για την εφαρμογή του προσωπικού ασφαλείας καταργείται, όπως είχε υποσχεθεί και πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Από τις 15 Ιουνίου οι εργοδότες δεν θα έχουν την δυνατότητα να θέτουν το μισό προσωπικό τους σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με την καταβολή του μισού μισθού και ταυτόχρονα να περιορίζουν το ωράριο απασχόλησης έως και 50% των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι θα επιδοτούνται έως και 60% για το τμήμα του μισθού που χάνουν μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
-Θα επισπευτεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες, ώστε να ολοκληρωθεί πριν το 2023; Ισχύει ο προγραμματισμός ότι την 1η Ιουνίου θα μειωθούν οι εισφορές κατά 0,9 μανάδες και για ποιους εργαζόμενους;
Την 1η Ιουνίου παίρνει σάρκα και οστά μια παρέμβαση που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείζονος σημασίας, καθώς μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2014 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, περιορίζοντας το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αρκετοί εργαζόμενοι θα δουν βελτίωση του μισθού τους, ενώ ελάφρυνση θα δουν και οι εργοδότες. Το μέτρο θα συμβάλει στην επανάκαμψη της απασχόλησης και συγκεκριμένα στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας αντιτάχθηκε λόγω ιδεοληπτικών εμμονών στις πολιτικές μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης με συνέπεια να εκτινάξει τις ευέλικτες μορφές εργασίας κατά τη πενταετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε εμφατικά την πρόθεσή του και της κυβέρνησης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουμε δεσμευτεί. Έθεσε μάλιστα ανάμεσα σε όλες ως κορυφαία αυτή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή.
Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην αύξηση της απασχόλησης, των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Η δέσμευση μας για μείωση των εισφορών συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023 συνεχίζει να υφίσταται και αν καταστεί δυνατόν θα ολοκληρωθεί και νωρίτερα.
-Ποια είναι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού; Θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από πλευράς της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού λαμβάνει μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά.
Όπως έχουμε δεσμευτεί θα προχωρήσουμε- ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- στην καταβολή του επιδόματος εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 σε περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Πρόκειται για ανέργους που λόγω των συνθηκών δεν θα επαναπροσληφθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η παράταση εφαρμογής του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πληρότητα των ξενοδοχείων από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ όλοι οι εργοδότες στον κλάδο του τουρισμού μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ όσοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης μπουν στο μηχανισμό και περιοριστεί ο χρόνος απασχόλησής τους θα λάβουν έως το 60% του μισθού που θα χάσουν από το κράτος.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα με την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τους εποχικά εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.
Άλλο ένα μέτρο που θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού είναι ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ από 10 σε 30 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σε πρώτο στάδιο, ανάλογα με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.
-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης;
Το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι μια παθογένεια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η οποία δεν λύνεται με την διεύρυνση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία. Λύνεται μόνο με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος και την εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης. Βρήκαμε σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση 1.000.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις μεταξύ των οποίων και 66.000 συντάξεις χηρείας!
Τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει η έκδοση νέων συντάξεων μέσω της ψηφιακής σύνταξης «Άτλας». Το 40% των νέων συντάξεων που αφορούν τις συντάξεις χηρείας σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου και τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση θα εκδίδονται πλέον ψηφιακά μέσα σε λίγα λεπτά με το πάτημα ενός κουμπιού.
Σταδιακά έως το τέλος του 2021 με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος το 85% των νέων αιτημάτων θα ολοκληρώνεται αυτόματα, ενώ θα μπορούν να εκδίδονται και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης του παρελθόντος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ