ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ιταλία μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με σενάρια να θέλουν την γείτονα χώρα να πηγαίνει ξανά στις κάλπες στις 29 Ιουλίου. Η πολιτική κρίση σε συνδυασμό με την οικονομική θυμίζει πολύ το ελληνικό χρονικό. Την Τετάρτη θα έπρεπε κανονικά να ορκισθεί η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, αλλά αποφασίσθηκε μια ακόμη αναβολή δυσχεραίνοντας έτι περισσότερο την αγωνία στους Ιταλούς αλλά και τους Ευρωπαίους, που παρακολουθούν με προσοχή το ιταλικό γίγνεσθαι καθότι διακυβεύεται και το ευρώ από την ανισορροπία της χώρας.
Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, οφείλεται σε μια κίνηση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο ο οποίος πρότεινε να ξαναρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του κινήματός του με την Λέγκα. Όσο για την αιτία που προκάλεσε την ρήξη της περασμένης Κυριακής, ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης και να συναινέσει στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, που θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα.
Όπως μεταδίδει η ιταλική Corriere della Sera, υποψήφιος να αναλάβει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ο 77χρονος πρώην υποδιοικητής της Bankitalia, Πιερλουίτζι Τσιόκα, προσωπικότητα που διατηρεί καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ και συνδεόταν με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.
Ο Σαλβίνι ανέφερε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο». Ο ίδιος δηλώνει όπως και να ‘χει έτοιμος για μια νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης Λέγκας Πεντάστερων με τη στήριξη του μικρού ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (Fratelli d’ Italia), που απέσπασε ποσοστό λίγο πάνω από το 4% στις εκλογές του Μαρτίου.
Ως εκ τούτου αναμένονται την Πέμπτη καθοριστικές εξελίξεις. Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι προφανώς η σύνθεση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Κάρλο Κοταρέλι. Μένει να διαπιστωθεί αν τα διάφορα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται να στηρίξουν στη Βουλή και στην Γερουσία την κυβέρνηση Κοταρέλι, οι εξουσίες της οποίας, σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν σχεδόν μηδενικές. Σε περίπτωση δε που η σύνθεση μιας πολιτικής κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την Λέγκα μείνει μόνον στο υποθετικό επίπεδο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ενώ γινόταν αναφορά στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, τις δυο τελευταίες ημέρες, τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προτιμούσαν να γίνει μια προσπάθεια για να στηθούν κάλπες στις 29 Ιουλίου.
Αυτή θα ήταν και η πρώτη φορά που οι Ιταλοί θα πήγαιναν να ψηφίσουν στα μέσα του καλοκαιριού, με προβλήματα για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους, αλλά και για τους ηλικιωμένους λόγω της αφόρητης ζέστης.
Ο Σαλβίνι από την πλευρά του φαίνεται πως φοβάται μια τέτοια επιλογή καθώς μπορεί να τον ζημιώσει σε μια περίοδο που το κόμμα του καλπάζει στις δημοσκοπήσεις. Σε σφυγμομέτρηση του SWG που διενεργήθηκε στο διάστημα 23-28 Μαϊου η Λέγκα πιάνει 27,5% -δέκα μονάδες πάνω από το ποσοστό (17,4%) που έλαβε στις εκλογές του Μαρτίου, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων υποχώρησε ελαφρά στο 29,5% (από 32,7%) τον Μάρτιο. Ισχυρότερη από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αναδεικνύεται στην ίδια δημοσκόπηση η Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα) με ποσοστό 19,4%.
Οι Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ
Εν μέσω αυτού του πολιτικού πυρετού, οι Ιταλοί παίρνουν θέση και δηλώνουν, όπως φανερώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι δεν επιθυμούν να φύγουν της ζώνης του ευρώ και να μιμηθούν το βρετανικό σχέδιο “εξόδου” από το νόμισμα.
Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ποσοστό από 60% έως 72% των Ιταλών θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ 23% έως 24% θα επέλεγαν την αποχώρηση από το κοινό νόμισμα.
Οι δημοσκοπήσεις έγιναν από τους οργανισμούς Euromedia και Piepoli για την εκπομπή «Porta a Porta» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RAI που μεταδόθηκε την Τετάρτη το βράδυ.
Το ευρώ έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης η οποία διεξάγεται πριν από τις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2019.
Η δημοσκόπηση του Piepoli έδειξε πως 72% θέλουν να παραμείνουν, 23% θέλουν να φύγουν και 5% είναι αναποφάσιστοι.
Η δημοσκόπηση του Euromedia έδειξε πως 60% θέλουν να μείνουν, 24% θέλουν να φύγουν και 16% είναι αναποφάσιστοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η κρίση στην Ιταλία φέρνει προληπτική γραμμή στήριξης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιταλία: «Αρνητική» η Λέγκα στην πρόταση των Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση χωρίς τον Σαβόνα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιταλία: «Αρνητική» η Λέγκα στην πρόταση των Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση χωρίς τον Σαβόνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Ελάτε «στην Αμερική να παράγετε» τα προϊόντα σας, αλλιώς «θα πρέπει να πληρώσετε δασμούς»
- Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Θωμά Καζάκο, νέο γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
- Εθνική Τράπεζα Νέα χρηματοδοτική συμφωνία ύψους €250 εκατ. με την ΕΤΕπ
- «Σπίτι μου 2»: Πάνω από 65.000 οι αιτήσεις του προγράμματος