• Πολιτική

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Βεστάγκερ στο Μαξίμου: «Εντυπωσιακό αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια»

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager


    Με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, συναντήθηκε σήμερα στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της άρσης του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

    Εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    «Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας», σημείωσε κατά την έναρξη της συνάντησης η κα Βεστάγκερ.

    «Αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”. Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό», συνέχισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

    «Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά. Αλλά πιστεύω πως κάνετε καλά που επισημαίνετε ότι η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Επίσης, αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, ότι η ανάπτυξη είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη», ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο Πρωθυπουργός και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης με δεδομένες τις προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του «Ελλάδα 2.0».

    Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης τις προτάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και την καλύτερη λειτουργία των αγορών.

    Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα θέματα αρμοδιότητάς της.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πάρης Βλαχάκης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

    Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να πω ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως χώρα από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Όπως γνωρίζετε, το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα λήξει τον Αύγουστο. Όλοι δουλέψαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύ οδυνηρό κεφάλαιο για τη χώρα, που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, έφτασε στο τέλος του.

    Πιστεύω επίσης ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε διάφορα θέματα του πεδίου των ενδιαφερόντων σας και θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, αλλά και τις υπηρεσίες σας. Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή και ειλικρινή συνεργασία. Αλλά και όσον αφορά την ψηφιοποίηση, που ξέρω ότι είναι το μεγάλο σας πάθος, πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολλά στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.

    Χρησιμοποιήσαμε τον Covid ως «επιταχυντή» για να προωθήσουμε σημαντικά τις ψηφιακές υπηρεσίες, με πρωτοφανή ρυθμό, αλλά φυσικά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές. Ξέρω ότι είχατε επίσης μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και προσβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για να προωθήσουμε περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Και φυσικά, θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για την ηγεσία σας αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στον ψηφιακό τομέα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό καθεστώς δημόσιας πολιτικής που ξεκινάει από την Ευρώπη. Όταν μιλάμε για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με όλα τα οφέλη που προκύπτουν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή. Τα προσωπικά μου συγχαρητήρια για την ανεξάντλητη ενέργεια με την οποία επενδύετε σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα.

    Μαργκρέτ Βεστάγκερ: Σας ευχαριστώ πολύ. Εκτιμώ πολύ που το λέτε αυτό, γιατί όλα εξαρτώνται από την ομαδική δουλειά. Πολλοί άνθρωποι αφοσιώθηκαν στον ψηφιακό τομέα για να πραγματοποιηθεί αυτή η δουλειά τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει, πιστεύω, και για όλη την βοήθεια που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ομάδα εργάζεται 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα και πιστεύω ότι συνεργάζεται πολύ καλά με τους συναδέλφους μας εδώ στην Ελλάδα. Άρα, η υλοποίηση του στόχου οφείλεται στη δουλειά των ομάδων.

    Είναι λίγο-πολύ μια επίσκεψη για να σας συγχαρούμε γιατί αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας.

    Αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει «πολλούς πατέρες». Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό. Δεν θα πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε τον πόνο και τις θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι να φτάσουμε εδώ, γιατί ήταν πράγματι μια επώδυνη διαδικασία.

    Είναι επώδυνο να διορθωθεί μια οικονομική πορεία που ήταν τόσο λανθασμένη. Πιστεύω πως από αυτή την οπτική, αυτό δηλώνει κάτι πολύ σημαντικό και για την ελληνική κοινωνία. Αλλά γνωρίζετε πώς λειτουργεί η ειδησεογραφία. Τα καλά νέα βρίσκονται στην τέταρτη σελίδα, ενώ τα άσχημα νέα γίνονται πρωτοσέλιδα.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για επιλογές που έγιναν εκείνη τη χρονιά.

    Αλλά πιστεύω πως κάνετε καλά που επισημαίνετε ότι η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Αποδείξαμε επίσης πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, ότι η ανάπτυξη είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

    Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Ο στόχος μας, που είναι και προσωπικός μου στόχος, πάντα ήταν να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε ανάπτυξη που να προέρχεται από επενδύσεις, από την καινοτομία κι όχι από την κατανάλωση που τροφοδοτείται από το χρέος. Επομένως, έχουμε απόλυτη επίγνωση του γεγονότος πως ό,τι και να κάνουμε σε επίπεδο δημόσιας παρέμβασης θα πρέπει να αξιολογείται στο πλαίσιο των περιορισμών της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Και γι’ αυτό καταφέραμε, πιστεύω, να εφαρμόσουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης και μετά την πανδημία, μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με έξυπνο τρόπο.

    Αλλά ξέρετε κάτι; Αν δεν είχαμε προχωρήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν θα ήμασταν σε θέση να το πετύχουμε. Είμαι βέβαιος πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δεν μπορούν να προσφέρουν στοχευμένη βοήθεια γιατί απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων. Εμείς, για παράδειγμα, όταν θέλουμε να υιοθετήσουμε μια στοχευμένη προσέγγιση είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Πριν τρία χρόνια δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Θα έπρεπε να βασιστούμε σε οριζόντια μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε πως δεν είναι αποτελεσματικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας

    Πυρετώδεις συσκέψεις στην Κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Απάντηση σε κάθε πρόκληση Ερντογάν ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ