ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε σήμερα (27.7.2023) το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ για τις τελευταίες πυρκαγιές κι ενώ και οι δύο προχωρούν σε παρεμβάσεις προς την ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Στη σύντομη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ακόμη ότι “η κλιματική κρίση μπορεί να είναι πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να είναι και ένα άλλοθι.
Οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα από αυτά που ενδεχομένως είχε σχεδιάσει προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει όσο είναι εφικτό τις επιπτώσεις από μια πραγματικότητα, την οποία ήδη την αισθανόμαστε όλοι μας και η οποία μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολύ διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής”.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Και στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών. Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει”.
Όπως τόνισε “αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό” ενώ σημείωσε ότι “έχουμε πια και αυτοτελές υπουργείο αλλά και σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια.
Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις προληπτικές δράσεις, στο τι κάνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα με τα δάση μας”, είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα εκτός αντιπυρικής περιόδου.
Στη μνήμη, αυτών που έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε “όσες και όσους εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών, την πυροσβεστική, τις ένοπλες δυνάμεις την αστυνομία, το λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να γίνουν πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή”.
Ξεχωριστό ήταν το “ευχαριστώ” του πρωθυπουργού στους εθελοντές για τους οποίους είπε ότι “ειδικά στη Ρόδο έδειξαν μία εντυπωσιακή αυταπάρνηση”.
“Είναι χρέος του κράτους ειδικά αυτές τις υγιείς εθελοντικές δυνάμεις της κοινωνίας να τις κινητοποιήσει και να τις οργανώσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο που θα μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια”.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι “οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι” διευκρινίζοντας ότι “αν πρόκειται για αμέλεια είναι ασυγχώρητη” και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες της κοινής λογικής.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι αν πρόκειται για δόλο πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και φυσικά καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο.
Σημειώνεται ότι στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του, στο Παλαιό Αγιονέρι στο Κιλκίς.
Νωρίτερα, θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μητσοτάκης: «Άνιση η μάχη με τη φύση»
Από το βήμα της Βουλής χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «άνιση μάχη με τη φύση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η Μεσόγειος», τονίζοντας ότι η κλιματική κρίση «ήρθε για να μείνει».
«Στη χώρα μας το κράτος είναι στην πρώτη γραμμή, όχι χωρίς αδυναμίες, όμως με καλύτερη οργάνωση και με περισσότερα μέσα στη διάθεσή του», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από όλους, κρατικό μηχανισμό και πολίτες, να βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή, καθώς οι επόμενες θα είναι δύσκολες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, μετά τον καύσωνα θα ακολουθήσουν ισχυροί άνεμοι.
Μέτωπο Ελλάδας – Ιταλίας
Παράλληλα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από κοινού με τον Ιταλό ομόλογο της Σέρτζιο Ματαρέλα, έλαβαν την πρωτοβουλία να κινητοποιήσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, και όχι μόνο, ώστε να δράσουν άμεσα και συντεταγμένα.
«Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των λοιπών χωρών της Μεσογείου, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, για την αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίση.
Οι δύο Πρόεδροι, συμφώνησαν να ενημερώσουν και να επιδιώξουν τη σύμπραξη ομολόγων τους από τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Η κ. Σακελλαροπούλου ήδη ενημέρωσε σχετικά τους Προέδρους της Πορτογαλίας και της Μάλτας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
Vodafone: Στήριξη των πυρόπληκτων συνδρομητών σε Μαγνησία και Φθιώτιδα
Χρήστος Σταϊκούρας: Ενισχύονται με 18,3 εκατ. ευρώ οι συγκοινωνίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας