Την μεγάλη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας και την προοπτική επενδύσεων στη χώρα μας επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας σε τομείς όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και τη δέσμευση του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας κατά την τελευταία τους συνάντηση για απτά αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία

«Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε αυτήν τη σχέση και πόσα περισσότερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Είχα επίσης την ευκαιρία, την περασμένη Πέμπτη, να συζητήσω με την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα Διάδοχο την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και βεβαίως επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να εντείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.

Σημείωσε, τέλος, ότι προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, κατά την προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερές Επιχειρηματικό Forum και να συμπροεδρεύσει αύριο στις εργασίες της 5ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το όραμα που μοιράζεται σε διάφορα πεδία ο κ. Μητσοτάκης και ο Διάδοχος του θρόνου στη Σ. Αραβία «πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο, και σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά τον ψηφιακό τομέα, το εμπόριο, τις υλικοτεχνικές υποδομές (logistics), τις επενδύσεις, τον τουρισμό».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid bin Abdulaziz Al Faleh (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο κ. Al Falih συνοδεύεται από οκτώ υφυπουργούς και ηγείται πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής που εκπροσωπεί 59 σαουδαραβικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο και της προηγούμενης συνάντησής του με τον κ. Al Falih, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γάσπαρης Βλαχάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Οι ολιστικές φιλοσοφικές αναζητήσεις του κ. Μητσοτάκη δε μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

Reuters: Τι προβλέπει το προσχέδιο της ΕΕ για το εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου