Σύντομη αναμένεται η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αποδίδεται κυρίως σημειολογική σημασία, καθώς  δίνει το σήμα για ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

Στις επαφές του με τους ηγέτες στην Ουάσιγκτον αλλά και στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει  το θέμα της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, επισημάινοντας τις δηλώσεις πολιτικών από τη γείτονα χώρα οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και θα τονίσει ότι δεν τηρείται το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει ότι, ενώ η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ηγεσία των Σκοπίων δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα του κειμένου.

Απόψε το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραυρεθεί  στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον έχει προγραμματίσεις συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, ενώ σήμερα αναμένεται και συνάντηση  στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Διαβάστε επίσης:

NATO: Οι ΗΠΑ και η Γερμανία εναντιώνονται στην πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας

Ζελένσκι-ΝΑΤΟ: Θα ζητήσει περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας και F-16

Κίνα προς ΝΑΤΟ: Να σταματήσει να δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς παντού