ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης.
Πολλώ δε μάλλον ανησυχούν μήπως ο πόλεμος κλιμακωθεί και σ’ αυτόν εμπλακούν κι άλλες χώρες, όπως η Συρία ή το Ιράν.
Το δεύτερο πολεμικό μέτωπο στην αυλή της Ελλάδας, μετά από αυτό στην Ουκρανία, ασφαλώς δεν αφήνει κανέναν χωρίς προβληματισμούς καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 3 κίνδυνοι που εξετάζει το επιτελείο της κυβέρνησης:
– Αυτόν του τουρισμού και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην Ελλάδα ο πόλεμος στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Η ισραηλινή αγορά είναι τα τελευταία χρόνια από τις καλύτερες για τη χώρα μας ενώ θα πρέπει να προστεθούν και οι τουριστικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν δρομολογήσει ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα.
Το γεγονός και μόνο ότι περισσότεροι από 600 τουρίστες ήρθαν τους πρώτους οκτώ μήνες στην Ελλάδα από το Ισραήλ, δείχνει πόσο σημαντική αγορά είναι.
Αλλά και το γεγονός ότι τουλάχιστον 2 μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, η Brown και η Fattal, βρίσκονται στη χώρα μας κι έχουν ανοίξει ξενοδοχεία ενώ σχεδιάζουν και νέες επενδύσεις, δείχνει ότι το Ισραήλ βλέπει στρατηγικά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν αγωνία για το πόσο θα μπορούσαν να επηρεαστεί ο τουρισμός και το real estate από ένα πολυετή πόλεμο που έρχεται συνδυαστικά με τα όσα γίνονται στον πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας.
– Ο κίνδυνος μιας νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών προκαλεί, επίσης, σοβαρούς προβληματισμούς στην κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει σημάνει συναγερμός για την πιθανότητα να έχουμε κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα από τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ήδη πάνω από 260 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών από το Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι παραδοσιακά θεωρούν την Ελλάδα φιλικό γι’ αυτούς προορισμό και δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να υπάρξουν εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπογραφεί το ταχύτερο η νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία.
Σε παρέμβασή του μετά τη συνάντηση με την Εσθονή ομόλογό του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό τονίζοντας:
«Το μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Ναι, γίνονται σημαντικά βήματα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Αλλά θέλω να αποδώσω ξεχωριστή σημασία στη στήριξη την οποία παρείχε και η Εσθονία στην πάγια ελληνική θέση ότι το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα και πάνω από όλα την εξωτερική του διάσταση, αν δεν φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.
Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρώπης και των κρατών – μελών.
Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δίνουμε νόμιμους διαύλους οργανωμένης μετανάστευσης σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας όρους, όχι με τους όρους των διακινητών».
– Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την οικονομία γενικότερα και τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στις τιμές των προϊόντων. Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κυρίως ως προς το αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις τιμές του πετρελαίου.
Εκτιμούν ότι μια εμπλοκή του Ιράν στο πολεμικό μέτωπο θα οδηγούσε σε εκτόξευση τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και θα προκαλούσε μπαράζ αρνητικών συνεπειών στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να προκαλέσει νέα άνοδο του πληθωρισμού, αύξηση των επιτοκίων, πάγωμα σημαντικών επενδύσεων, αναταράξεις στο Χρηματιστήριο.
Και γενικότερα έναν «βαρύ» λογαριασμό ο οποίος θα πρέπει να αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Βεβαίως, στο μέτωπο της οικονομίας όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων και από τη μικρή ή μεγαλύτερη εμπλοκή των γειτονικών χωρών.
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
Μιλώντας χθες από το βήμα του ΣΕΒ, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε μια οικονομία όπου η ανάπτυξη θα γεννά ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ενώ επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν τη δεύτερη τετραετία.
«Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκα. Και αυτό θα κάνω», είπε ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο σχέδιο που έχουν για την οικονομία που στόχο έχει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι… «πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σ’ ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τους κανόνες της Ε.Ε. Μια χώρα με υψηλό χρέος πρέπει να έχει στο μυαλό της τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό είναι το πλαίσιο και εκεί κατευθύνονται οι πρωτοβουλίες μας».
Διαβάστε επίσης:
Μεσανατολικό: Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζα
Τηλεγραφικά μηνύματα των πολιτών προς τον πολιτικό κόσμο
——————————————
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις
Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1