Σε κατάσταση συναγερμού είναι η κυβέρνηση, η οποία, με φόντο την πιθανότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ο Πούτιν  επεξεργάζεται όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πλέον δυσοίωνα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και καθώς δεν φαίνεται φως στην διαδικασία του ευρωπαϊκού συντονισμού, η κυβέρνηση φαίνεται ότι βγάζει από το συρτάρι παλαιά σχέδια για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων.

1

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ειδικότερα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στα δυτικά της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Είναι ένα τμήμα αυτού που αποκαλείται «σχέδιο Μανιάτη», καθώς η διαδικασία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του Γιάννη Μανιάτη στο υπουργείο Ενέργειας, στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου.

Βεβαίως, πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο είναι σίγουρα μακροπρόθεσμο, με την κυβέρνηση να κρατάει χαμηλούς τους τόνους, προκειμένου να μην καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες οι οποίες στη συνέχεια θα διαψευσθούν.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, επιδιώκει να αξιοποιήσει πολιτικά τα κοιτάσματα και γεωπολιτικά αλλά και γεωστρατηγικά, σε μία στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών για το φυσικό αέριο.

«Πράσινο ρεύμα» για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά

Γεγονός είναι ότι τα ενεργειακά μονοπωλούν το κυβερνητικό ενδιαφέρον , καθώς την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κοζάνη για να εγκαινιάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» και το απόγευμα της ίδιας μέρας, ή την Πέμπτη θα συνέλθει η διευρυμένη επιτροπή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας,

Τα εγκαίνια του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πάρκου είναι συμβολικά καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει «πράσινο ρεύμα» για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους, κόστους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Από εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης υπό το φως των νέων δραματικών δεδομένων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σφοδρή σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας, για τη στροφή της χώρας στην «πράσινη ενέργεια» και την επιτάχυνση υλοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τις οποίες δρομολογούνται απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να είναι σε θέση οι εταιρείες να τοποθετούν φωτοβολταϊκά και να διασφαλίζουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια.

Την Πέμπτη, εξάλλου, θα επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, στον οποίον ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση του για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

Πάντως, στην Αθήνα όπως και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου, επικρατεί εγρήγορση, καθώς όλες οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν κλίμα δυσθυμίας για τη λήψη ουσιαστικών κοινών αποφάσεων από τους 27 της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει εκτάκτως τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης:

Οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις, η απάντηση της Αθήνας και τα σενάρια νέων αγωγών – Το προσκήνιο και παρασκήνιο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης ανακοινώνει την άλλη εβδομάδα ο Μητσοτάκης