ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα Τρίτη το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με φόντο τις εξελίξεις στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν των αποσχιστικών «Δημοκρατιών» του Ντονμπάς –Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ– στην ανατολική Ουκρανία.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 9:30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνει μία πρώτη γεωστρατηγική ανάλυση των κινδύνων που εγκυμονούν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση αλλά και όλων των κινδύνων με τις οποίες είναι ή μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας.
Κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν ως κατεξοχήν θέματα της σημερινής συνεδρίασης την ασφάλεια της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Αθήνα παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης μετά το διάγγελμα Πούτιν, καθώς σε ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να επέμβουν στρατιωτικά – κάτι που προς το παρόν αποκλείει η Ουάσιγκτον – μπορεί να ζητηθεί από τους συμμάχους η Σούδα για να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αεροναυτικών δυνάμεων και η Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι είμαστε ακόμα μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ομογένεια και ενεργειακή επάρκεια
Σε ό,τι αφορά την ομογένεια, όπως διευκρίνιζαν διπλωματικές πηγές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς η Μαριούπολη βρίσκεται μακριά από τις δύο περιοχές που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες χθες ο Πούτιν, δηλαδή το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Ο φόβος, ωστόσο, που υπάρχει, είναι τί θα συμβεί στο ορατό πλέον ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία, στην οποία ήδη χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ τα σενάρια των πιθανών επιπτώσεων στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας που σχετίζονται με τη διάρκεια ενδεχόμενης πολεμικής σύγκρουσης αλλά και την πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40 με 45%.
Προ ημερών, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των θεσμικών παραγόντων που σχετίζονται με την ενέργεια, είχαν αναλυθεί όλα τα σενάρια που έχει εκπονήσει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Ακόμα και τα πιο ακραία. Είχε, ωστόσο, επικρατήσει η άποψη ότι για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις η Ελλάδα, θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και μέσω του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς.
Στην ίδια σύσκεψη, είχαν αναλυθεί και οι πρόνοιες που λαμβάνονται για κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της χώρας, τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Διαβάστε επίσης:
ΚΥΣΕΑ: Στο κόκκινο η ανησυχία για επάρκεια ρεύματος-τιμές ενέργειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ορκίζεται σε λίγες ώρες ο 47ος Πρόεδρος – Τα μέτρα σφαλείας και οι προσκεκλημένοι
- Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι
- Iσραήλ – Χαμάς: Επέστρεψαν σπίτι τους οι τρεις γυναίκες – Τα βλέμματα στραμμένα στους Παλαιστίνιους ομήρους (video)
- Κρήτη: Παρα τρίχα γλύτωσε νεαρή από πτώση 600 μέτρων από τον Ψηλορείτη