Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 -και ειδικά για την μετάλλαξη Δέλτα– κρούει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί, με τους αριθμούς νέων ασθενών να έχουν ήδη πάρει την ανιούσα.

Χθες σε διαδοχικές συσκέψεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη και με φορείς της Αυτοδιοίκησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που φτάνει το 75%, ενώ τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τις 6.000.

Επισήμανε την ανάγκη να μην ανακοπεί το εμβολιαστικό κύμα λέγοντας εμφατικά: «Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα».

Επιχείρηση πειθούς

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την συνδρομή όλων, και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε με πολιτικές μικροκλίμακας να πειστούν αυτοί που ακόμη παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο. Ήδη από χθες ξεκίνησε νέα ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό, ενώ σε τοπικό επίπεδο θα εντοπίζονται οι περιοχές που υπάρχουν χαμηλά ποσοστά ραντεβού για εμβολιασμό και θα αναζητούνται τρόποι πειθούς των πολιτών, που θα εμπλέκουν όλη την κοινωνία, δημόσιο, ιδιώτες και εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά πως στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 70-75% του πληθυσμού μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει τείχος ανοσίας, ενώ ανήγγειλε ότι πιάνουν δουλειά οι κινητές μονάδες εμβολιασμού:

«Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως, ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη» ανέφερε στην σύσκεψη με την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών.

«Η Δέλτα είναι εδώ»

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην χθεσινή σύσκεψη παρών ήταν και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, όπου υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Δέλτα.

Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ενώ από τις ιχνηλατήσεις φαίνεται οι βασικές εστίες μετάδοσης είναι οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις.

Αυστηρές κυρώσεις

Γι’ αυτό και στις δύο συσκέψεις που είχε χθες ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι σε χώρους διασκέδασης, ειδικά από τις 15 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο των εξονυχιστικών ελέγχων που θα ξεκινήσουν και των αυστηρών κυρώσεων, έρχονται ακόμη και «λουκέτα» σε καταστήματα διασκέδασης από την πρώτη παράβαση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 15 Ιουλίου, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για την εστίαση και την ψυχαγωγία, εξετάζονται μέτρα όπως:

-Αυστηρότερες κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. Η κυβέρνηση εξετάζει για τα μεγάλα καταστήματα, πέρα από το χρηματικό πρόστιμο (σήμερα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ), να επιβάλλεται ακόμη και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση. Τους ελέγχους για την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης θα αναλάβει η αστυνομία.

-Η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα ποια καταστήματα είναι αμιγείς ή μεικτοί χώροι. Παράλληλα, πριν την είσοδο των πελατών στο κατάστημα θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού τους.

-Από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτατο πλάνο ελέγχων από μεικτά κλιμάκια σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Μετάλλαξη Δέλτα: Μάσκα και για τους πλήρως εμβολιασμένους συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μητσοτάκης: 5 εκατ. εμβολιασμένοι με τουλάχιστον 1 δόση – Συνεχίζουμε