Με ένα σκεπτικό-καταπέλτη για «στημένα» κατηγορητήρια από τις τουρκικές αρχές, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ακόμα ένα αίτημα της γείτονας χώρας για την έκδοση Τούρκου υπηκόου.
Το νέο «όχι» της ελληνικής Δικαιοσύνης ήρθε για μία Τουρκάλα, κουρδικής καταγωγής, μόλις 21 ετών. Οι Τούρκοι την εκζητούσαν για «συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».
Ποιες είναι οι «τρομοκρατικές» πράξεις που της αποδίδουν στο αίτημα έκδοσης της; Ότι συμμετείχε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Ερντογάν κι ότι ανήρτησε ένα πανό σε πανεπιστημιακό χώρο!
Ομόφωνα οι δικαστές του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, απέρριψαν το αίτημα έκδοσης.
Στο σκεπτικό της απόφασης που εκφωνήθηκε από έδρας αναφέρεται:
«Οι κατηγορίες που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές στην εκζητούμενη είναι αόριστες και όχι απλά δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξίες. Εάν εκδοθεί, δεν θα έχει μία δίκαιη δίκη για όσα της αποδίδονται και ενδέχεται να κατηγορηθεί και για άλλες πράξεις που σχετίζονται με τις πολιτικές πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες».
Η 21χρονη Halaz Secer είχε συλληφθεί στην Αθήνα, με άλλους 8 ομοεθνείς της κουρδικής καταγωγής, λίγο πριν από την επίσκεψη Ερντογάν. Κατηγορείται και στην Ελλάδα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών υλών και παραμένει κρατούμενη στη φυλακή.
Η αγόρευση της εισαγγελέως
Για πλήρως αόριστα και ασαφή στοιχεία και για έωλες κατηγορίες που δεν αποδίδουν καμία ένοπλη ενέργεια στην εκζητούμενη, μίλησε στην αγόρευση της η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών. Η Ουρανία Σταθέα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρόνο που το τουρκικό ένταλμα σύλληψης αποδίδει στην 21χρονη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Όπως είπε: «Η εκζητούμενη που γεννήθηκε στις 15-5-1997 κατηγορείται για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 και πριν. Το 2007 ήταν 10 ετών. Οι τουρκικές αρχές μπορεί να την κατηγορήσουν και για το προηγούμενο διάστημα. Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διηύθυνε τρομοκρατική οργάνωση».
Η εισαγγελέας τόνισε ότι προσβάλλεται ο κανόνας της ειδικότητας, ότι δηλαδή η 21χρονη, αν εκδοθεί, θα δικαστεί και για άλλες πράξεις που προς το παρόν δεν είναι γνωστές.
Είπε ακόμη ότι μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή της, επισημαίνοντας ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ότι θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν.
«Δεν θα υπάρχει δίκαιη δίκη», τόνισε η κα Σταθέα και επικαλέστηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, εκζητουμένων για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις χιλιάδες συλλήψεις όσων το τουρκικό κράτος θεωρεί αντιπάλους.
Μιλώντας στους δικαστές η Τουρκάλα, κουρδικής καταγωγής, ζήτησε να μην εκδοθεί στην Τουρκία. Υποστήριξε ότι όλες οι κατηγορίες «Είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Έχω ήδη συλληφθεί τρεις φορές στην Τουρκία και έχω μείνει συνολικά έξι μήνες στη φυλακή».
Η εκζητούμενη υποστήριξε ότι κακοποιήθηκε. Την πρώτη, όπως είπε, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την πάνε καν στο νοσοκομείο. Τη δεύτερη οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι καθώς της το χτύπησαν πάνω στο τζάμι του περιπολικού. Την τρίτη της έσπασαν το χέρι.
«Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», υποστήριξε.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, η 21χρονη επέστρεψε στις ελληνικές φυλακές.