Σήμερα ξεκινά και επισήμως ο κοινοβουλευτικός βίος της 18ης περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας με τον ορκωμοσία των 300 βουλευτών, στις 11 το πρωί. Αύριο θα ακολουθήσει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για πρώτη φορά στην νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ, δηλαδή τον Κώστα Τασούλα, όπως είχε κάνει η ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015 υπερψηφίζοντας τον Νίκο Βούτση.

Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την Δευτέρα το βράδυ θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Μέσα στο τριήμερο αυτό θα έχουμε και την πρώτη αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, στη νέα Βουλή μπαίνουν έξι κόμματα, από οκτώ που είχε η προηγούμενη. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 στέλνουν αντιπροσώπους στην Βουλή, ενώ η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή εξαερώθηκαν στην πορεία σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος μετά τον «σεισμό» που έφερε η κρίση. ΑΝΕΛ και Ποτάμι, δημιουργήματα των χρόνων της κρίσης, δεν δοκίμασαν καν τις δυνάμεις τους στις εκλογές.

Πιο έντονη είναι αυτή την φορά και η παρουσία γυναικών βουλευτών σε αυτή την Βουλή, καθώς εξελέγησαν συνολικά 61 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 21,66%. Είναι το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015.

Υψηλό είναι και το ποσοστό ανανέωσης στη νέα Βουλή, καθώς 112 βουλευτές θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας. Το ποσοστό της ανανέωσης φτάνει το 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΝΔ από τους 158 βουλευτές οι 63 είναι νέοι. Η ΝΔ και το ΜέΡΑ 25 κατέχουν και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με την εκλογή στη Δυτική Αττική του «γαλάζιου» Ευάγγελου Λιάκου, που είναι μόλις 29 ετών και της Μαρίας Αμπατζίδη, επίσης 29 ετών, που εξελέγη με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ανατολική Αττική.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Τραγάκη να είναι ξανά βουλευτής.

Ο Κώστας Τασούλας πρόεδρος της Βουλής

Η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής, πρόταση που θα γίνει αποδεκτή και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Κώστας Τασούλας ήταν ο εισηγητής της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι ένα από τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το Σώμα το φθινόπωρο.

Εν μέσω έντονων κοινοβουλευτικών συζητήσεων αναμένεται να εγκριθούν τα άρθρα που κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή, όπως η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η ακύρωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής του, αλλά και το εκλογικό σύστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ότι θα ακυρώσει την απλή αναλογική και πιθανότατα θα αλλάξει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτεί το σημερινό Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή του όποιου νέου συστήματος αποφασίσει η νέα πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο… επαγγελματικός προσανατολισμός της νέας Βουλής. Για ακόμα μια φορά την πρωτιά κατέχουν οι δικηγόροι (71), ακολουθούν οι γιατροί (36) και οι οικονομολόγοι (32). Δυναμική είναι η παρουσία των δημοσιογράφων που φτάνουν τους 27 και ισοψηφούν με τους μηχανικούς.

Η δύναμη των κομμάτων

Η κοινοβουλευτική δύναμη των 158 εδρών της Νέας Δημοκρατίας είναι η τετάρτη πιο ισχυρή από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα, το 1974 (200 βουλευτές το 1974, 171 βουλευτές το 1977, 165 βουλευτές το 2004).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να κρατηθεί σε υψηλό ποσοστό, στο 31,53%, από 35,46% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και 36,44% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Το ΚΙΝΑΛ με 8,10% κατέγραψε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του -μετά το 6,28% του Σεπτεμβρίου του 2015 και το 4,6% του Ιανουαρίου του 2015.

Η επίδοση πάντως θεωρήθηκε επιτυχία της Φώφης Γεννηματά, καθώς ο απόλυτος αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ευρωεκλογών, ενώ διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, που προέβλεπαν ήττα του ΚΙΝΑΛ και εξαιτίας της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό του όμως είχε και το ΚΚΕ. Τα δύο άλλα ήταν στις εκλογές του 1993 με 4,54% και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με 4,51%.

Η χωροταξία της νέας Βουλής

Αυτή η Βουλή θα έχει χωροταξικές αλλαγές, καθώς στην πρώτη σειρά θα συνυπάρξουν τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, από τρεις που ήταν την περασμένη φορά. Η ΝΔ στην παραδοσιακή δεξιά του πτέρυγα. Δίπλα από τη ΝΔ θα καθίσει το ΚΙΝΑΛ που μετακομίζει στα πρώτα έδρανα. Δίπλα από το ΚΙΝΑΛ θα καθίσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του.

Αριστερά, στην παραδοσιακή του θέση θα βρεθεί το ΚΚΕ που διατήρησε τον ίδιο αριθμό βουλευτών ως κοινοβουλευτική δύναμη. Στις πρώην περίπου θέσεις των ΑΝΕΛ της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, θα καθίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης και στις θέσεις που είχε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, θα βρεθεί το ΜέΡΑ 25.

Η χωροταξία της νέας Βουλής