ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα πρώτα στοιχεία που άρχισαν να έρχονται το μεσημέρι της Κυριακής για την προσέλευση στο πολυαναμενόμενο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία έφεραν χαμόγελα στο Μαξίμου: μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου δεν θα ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν τριγμούς στα σχέδια της κυβέρνησης γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Όμως λίγες ώρες αργότερα τα χαμόγελα είχαν παγώσει. Η επίσημη εκτίμηση της ΕΛΑΣ έφερνε τον αριθμό των συγκεντρωμένων στους 90.000, όμως όλοι γνώριζαν, βλέποντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, πως οι πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και προσεγγίζει τους 400.000.
Η κυβέρνηση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να απαξιώσει το συλλαλητήριο, στιγματίζοντάς το ως μία μάζωξη ακροδεξιών εθνικιστικών στοιχείων, μία φιέστα χρυσαυγιτών και λοιπών υπερεθνικιστών, ώστε να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών. Όμως η τακτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ, αφού πολλοί απλοί πατριώτες από όλη τη χώρα δεν “τσίμπησαν” στη ρητορική της κυβέρνησης και κατέβηκαν στο συλλαλητήριο – ποιος θα τολμήσει να χαρακτηρίσει “φασίστες” και “ακροδεξιούς” τόσους πολλούς ανθρώπους;
Ενδεικτικό του πόσο δεν ήθελε το Μαξίμου να πετύχει το συλλαλητήριο είναι ότι έκανε συμμαχία ακόμα και με τον… Διάβολο: παραμερίζοντας τις διαφορές του με την Εκκλησία, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε μεσοβδόμαδα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να λάβει τη δημόσια διαβεβαίωσή του ότι η επίσημη θέση της Εκκλησίας δεν είναι υπέρ των συλλαλητηρίων, αλλά υπέρ της εθνικής συναίνεσης και της ομοψυχίας. Όμως αυτό δεν εμπόδισε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και πολλούς άλλους μητροπολίτες να παραστούν στο συλλαλητήριο και να φέρουν μαζί τους και αρκετό κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει ότι “Η Μακεδονία είναι Ελλάδα”.
Και τώρα τι κάνουμε; Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν μάλλον αμυντική, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του μετά το συλλαλητήριο (έκανε λόγο για κυβέρνηση ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα), ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του να αποφεύγει να αναφερθεί στον όγκο της συγκέντρωσης και να σχολιάζει ότι την καπηλεύτηκαν “στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής”. Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τώρα, κατόπιν εορτής, τους απλούς διαδηλωτές από τα ακροδεξιά στοιχεία.
Όμως η αμηχανία δεν κρύβεται. Και πώς να κρυφτεί, όταν ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υποστήριξε ανοιχτά το συλλαλητήριο και μάλιστα βουλευτές των ΑΝΕΛ παρέστησαν σε αυτό; Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε δημοσίως ότι ο Πάνος Καμμένος, παρά τις διαφωνίες του, είναι υπεύθυνος πολιτικός και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα με τη στάση του για το Σκοπιανό, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν το πιστεύουν πραγματικά ή αν εκφράζουν απλά την ελπίδα τους να μην τα χαλάσει όλα ο αξιότιμος κυβερνητικός τους εταίρος.
Πλέον, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, την ερχόμενη Τετάρτη στο Νταβός. Εκεί θα φανεί το αν και πώς επηρέασαν την κυβέρνηση τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γεωργιάδης για συλλαλητήριο: Ο Τσίπρας έμπλεξε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Απαράδεκτο ότι η ΕΡΤ δεν πρόβαλε το συλλαλητήριο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκησε η ενημέρωση των ιστοσελίδων. Η μεγάλη συντριβή της τηλεόρασης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα ανεργίας: Τι ισχύει για το νέο πρόγραμμα σε 11 ερωταπαντήσεις – Πώς υπολογίζεται η επιδότηση ανά κατηγορία δικαιούχων (πίνακας)
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»