Ραγδαίες θα είναι- όπως όλα δείχνουν- οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά στην αναδιαμόρφωση του σιδηροδρόμου, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο τη σιδηροδρομική ασφάλεια.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 23:21, όταν η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 στον οικισμό Ευαγγελισμό Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, έμελλε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το ζήτημα του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα.

1

Ο σιδηρόδρομος, ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα μεταφοράς εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο με φόντο το μοιραίο δυστύχημα και την αργοπορία ολοκλήρωσης της αμαρτωλής σύμβασης 717 και μετέπειτα της ολοκλήρωσης των έργων, τη «βιβλική» καταστροφή που επέφεραν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, που σάρωσαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

 

Το νομοσχέδιο του 2024 για την αναδιάρθρωση του σιδηρόδρομου

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον Βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα, έφερε στη βουλή ένα σχέδιο νόμου με θέμα την αναδιάρθρωση του σιδηροδρόμου, το οποίο εγκρίθηκε στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη συγχώνευση του ΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ σε έναν ενιαίο φορέα: την «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε.». Επιπλέον, τον εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει ταυτόχρονα και την αναμόρφωση της οργανωτικής λειτουργίας της ΡΑΣ, της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπως επίσης και τα μέτρα αποκατάστασης ζημιών.

Τούτων δοθέντων, η ύπαρξη του νέου νομοσχεδίου ήταν επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής για τις μετακινήσεις των πολιτών, όπως επισημάνθηκε και στην παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

 

Τα πεπραγμένα του Χρήστου Σταϊκούρα

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του στα τοπικά ΜΜΕ της Φθιώτιδας, ο κύριος Σταϊκούρας ανέφερε τα πεπραγμένα του για τους 21 μήνες που υπηρέτησε τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, για τη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο ο βουλευτής εξήγησε «Παρατηρούνται εκτεταμένες ζημίες στον κύριο άξονα Δομοκός – Λάρισα, καθώς και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού.

Η μόνιμη αποκατάσταση του δικτύου, μετά την επαναφορά της προσωρινής αποκατάστασης στις 16 Δεκεμβρίου 2023, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2026.

Ένα σημαντικό έργο που έχει ολοκληρωθεί, είναι η εγκατάσταση καμερών εντός των σηράγγων σε όλο το μήκος του δικτύου και η μεταφορά των σημάτων στο Κέντρο Παρακολούθησης Σηράγγων και SCADA που λειτουργεί στον Σ.Σ. Λιανοκλαδίου. Το έργο παραδόθηκε στα τέλη του 2023 και λειτουργεί κανονικά» και πρόσθεσε στη συνέχεια «Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2024 στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, αποφασίστηκε η παραχώρηση συγκεκριμένων χώρων, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν, των Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας και Αμφίκλειας από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στον Δήμο, με στόχο την αξιοποίησή τους για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς, κυρίως, λόγους. Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και για τον Δήμο Στυλίδας».

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην νέα πολιτική ηγεσία, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του αυτούς τους 21 μήνες.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Χρίστος Δήμας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις 15 Μαρτίου 2025.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Χρίστος Δήμας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις 15 Μαρτίου 2025.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τον σιδηρόδρομο επεσήμανε:

«Προσπαθήσαμε, μέσα σε 21 μήνες, να ολοκληρώσουμε και να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που καρκινοβατούσαν ή σέρνονταν επί δεκαετίες. Φέραμε συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα. […] Μετά από 7 χρόνια, η Σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας ολοκληρώθηκε. Μετά από 17 χρόνια, συγκροτήθηκε και απέκτησε λειτουργική και επιχειρησιακή υπόσταση φορέας για τη διερεύνηση και σιδηροδρομικών συμβάντων, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. […] Ενισχύθηκε – σημαντικά – η ετήσια κρατική χρηματοδότηση του ΟΣΕ. Θεσμοθετήθηκε ο ενιαίος Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής, η εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος».

Υφίσταται ήδη Σύμβουλος για την αναμόρφωση του σιδηροδρόμου. Έχει δρομολογηθεί Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης. Έχει συμφωνηθεί, εγγράφως, η προμήθεια νέων τρένων. Υλοποιείται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχέδιο δράσης για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Δρομολογούνται επενδύσεις υποδομών, ύψους 3 δισ. ευρώ, που πρόσφατα εξασφάλισε η Κυβέρνηση, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)», και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όλα αυτά καταγράφονται και αναγνωρίζονται στο Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έφυγε, ο Χρίστος Δήμας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ήρθαν

Χρίστος Δήμας (υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης (αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών)
Χρίστος Δήμας (υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης (αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών)

Το δαιδαλώδες έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν αναλάβει πλέον ο Χρίστος Δήμας ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.

Ο όρος της «καυτής πατάτας» της αναμόρφωσης του σιδηρόδρομου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει γίνει κάτι σύνηθες, εφόσον οι σιδηροδρομικές μεταφορές βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης όπως και του υπουργείου.

Μέσα από το τρίπτυχο «Στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι σκοπός του είναι να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, επεσήμανε με τη σειρά του ότι θα εργαστεί μέρα και νύχτα για ασφαλείς μεταφορές, σαν να ήταν μέσα σε κάθε δρομολόγιο το δικό του παιδί. ΄

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι σιδηροδρομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον σιδηρόδρομο μέσα από το τρίπτυχο «Πολυδιάσπαση – Υποστελέχωση – Υποχρηματοδότηση», δίνοντας έμφαση στις παθογένειες του μέσου μεταφοράς.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Αυτοψίες, συναντήσεις με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών
Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προχώρησε σε αυτοψίες σε σταθμούς, συναντήσεις με εργαζόμενους, όπως επίσης και με την Hellenic Train, αλλά και αιτημάτων για γραπτή ενημέρωση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – ΟΣΕ, ΡΑΣ, Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών (Δ33) και ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Αποκορύφωμα όλων το ταξίδι του Αθήνα – Θεσσαλονίκη με το τρένο, ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες να καταγραφούν τα προβλήματα, οι θέσεις και οι προτάσεις όλων των αρμόδιων, ούτως ώστε στο νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες να δίνονται απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και να υλοποιούνται οι συστάσεις που έχουν γίνει από την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) και φυσικά τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Συλλήβδην, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί τέλος στο μπαλάκι των ευθυνών, μέσω του «εξευρωπαϊσμού» του σιδηρόδρομου, με άμεσες ενέργειες που θα προωθήσουν την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται ήδη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επίσης θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

Να σημειωθεί δε, ότι μεταξύ άλλων, όπως ακούγεται, η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί το νέο νομοσχέδιο να αποτελέσει το πρώτο ορόσημο για τη μετάβαση του ελληνικού σιδηρόδρομου σε μια νέα εποχή λογοδοσίας και διαφάνειας. Οπότε, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύει να αναδιοργανώσει κρίσιμους φορείς. Η ΡΑΣ είναι ένας από αυτούς τους φορείς, στον οποίο σύντομα θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες αναφορικά με την λειτουργία και τη στελέχωσή της, ώστε η διοίκησή της, της οποίας η θητεία έχει λήξει, να έχει το ρόλο που αρμόζει σε μια ανεξάρτητη αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Έρχονται νέες ανακατατάξεις στον σιδηρόδρομο

Οδική ασφάλεια: Άνοδος 0,6% στα τροχαία – Το όραμα για μηδέν θανάτους έως το 2050

Σιδηρόδρομος: Οι 3 μεγάλες παθογένειες και η μάχη του εκσυγχρονισμού