• Πολιτική

    Να πολώσει το πολιτικό κλίμα επιχείρησε ο Τσίπρας με έντονο επεισόδιο στη βουλή- Σφοδρή επίθεση από Μητσοτάκη με αναφορές σε Μάτι, Μάνδρα

    • Αλίκη Χατζή
    Να πολώσει το πολιτικό κλίμα επιχείρησε ο Τσίπρας με έντονο επεισόδιο στη βουλή- Σφοδρή επίθεση από Μητσοτάκη με αναφορές σε Μάτι, Μάνδρα

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας


    Η βαθύτατη πόλωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επικρατήσει στον πολιτικό κόσμο της χώρας, σημαδεύει τη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο, πέραν των γνωστών κατηγοριών περί διαφθοράς ή και κακής διαχείρισης, είναι ότι ακόμα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της πανδημίας, τώρα, εντάσσονται στη ρητορική αντιπαράθεση.

    «Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες, είναι μεγαλύτερο ατόπημα από την κακή διαχείριση. Σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Τότε είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα τη δική σας στάση», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου οι βουλευτές από την Παρασκευή συγκρίνουν τον αριθμό των θανάτων ανθρώπων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, με τους θανάτους ημερησίως, τώρα, εξαιτίας της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το τεράστιο ανθρωπιστικό έγκλημα στο Μάτι.

    Δεν ζητήσατε συγγνώμη για Μάτι-Μάνδρα

    «Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη, από την καμία συγγνώμη όταν είχαμε 120 νεκρούς στο Μάτι», του απάντησε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για τη Μάνδρα». Τόνισε δε πως η Ν.Δ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για το επικοινωνιακό σόου το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι και για την προσπάθεια απόκρυψης της ύπαρξης νεκρών την ώρα που ο τότε πρωθυπουργός ρωτούσε για το πότε θα πετάξουν τα αεροσκάφη την επόμενη ημέρα.

    Τοξικό κλίμα

    Ο Αλέξης Τσίπρας με την ξαφνική παρέμβαση του στη βουλή, έδειξε πως στοχεύει να δημιουργηθεί ένα τοξικό κλίμα και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε «κατσαπλιάδες» τα κυβερνητικά στελέχη, «ανεκδιήγητο» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ανίκανη την κυβέρνηση. Έθεσε θέμα ευθυνών αποφεύγοντας να αναφερθεί στην Αττική οδό γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού. Όπως και καταγγελίες για συγκάλυψη αναφορικά με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής πριν την κακοκαιρία.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εντυπωσιακή αφωνία για τις ευθύνες της Αττικής Οδού» σημείωσε πως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεπε καν αποζημιώσεις και πρόσθεσε ότι ο ίδιος επέλεξε να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας παραιτήθηκε αναγνωρίζοντας ότι φέρουν ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών και επιβατών οχημάτων.

    «Γιατί τέτοια αγάπη με την Αττική οδό;» ήταν το ερώτημα που έθεσε επιτακτικά.

    Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για την Αττική Οδό και τις ευθύνες της παραχωρησιούχου εταιρείας και επέλεξε στην παρέμβασή του να επιτεθεί στον Χρήστο Στυλιανίδη, την Πολιτική Προστασία και την Κυβέρνηση με συνεχείς αναφορές στο κλείσιμο οδών, όπως η Μεσογείων και η Κατεχάκη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ρίχνει ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που παρενέβη προκειμένου να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις-  οι οποίες να σημειωθεί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεκδίκησης επιπλέον ποσών από τους εγκλωβισμένους.

    Διπολισμός και απομόνωση

    Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που δρομολόγησε καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, στόχο έχει να διαμορφώσει συνθήκες μακράς προεκλογικής σύγκρουσης, εμφανίζοντας εαυτόν ως κύριο πυλώνα ενός διπολισμού απέναντι στη σημερινή κυβερνών παράταξη.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η «διμέτωπη» πίεση που ασκεί εμφανέστατα πλέον αφενός προς την ΝΔ και αφετέρου κυρίως στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Απέναντι σε αυτή την τακτική η απάντηση της ΝΔ είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβάται περαιτέρω συρρίκνωση του που θα το φέρει «πίσω» από το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και οι άλλοι «θεωρητικώς» αποδέκτες της «επίθεσης φιλίας» ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, επί της ουσίας απαντούν αρνητικά στο κόμμα του κ. Τσίπρα.

    Έτσι, ενώ σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρουσιάσει απομονωμένη την ΝΔ στη Βουλή, διαμορφώνεται περιβάλλον «απομόνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις στων οποίων τη συμπόρευση προσδοκά ο κ. Τσίπρας.

    Διαβάστε επίσης

    Στυλιανίδης στη Βουλή: «Αδύναμος κρίκος» η Αττική Οδός – Ήρωες της κακοκαιρίας οι πυροσβέστες και αστυνομικοί

    Μπακογιάννη σε Σκουρλέτη: Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά

    Πιερρακάκης: Μάθημα πρώτον, δεν υπάρχει στραβή, υπάρχει ευθύνη στη βάρδια



    ΣΧΟΛΙΑ