Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η πολιτική σταθερότητα περνάει μέσα από την αυτοδυναμία τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν πως αυτό αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο μετά και τα αποτελέσματα στις γαλλικές εκλογές το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Φυσικά η κατάσταση στην Γαλλία προβληματίζει την Ευρώπη και την Αθήνα και κάποιοι ήδη υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να ξαναβάλει στο τραπέζι την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη τετραετία πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο όσον αφορά το μπόνους των εδρών, δηλαδή να παίρνει το πρώτο κόμμα αντί για 40 έδρες, 50 ώστε να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του σχεδιασμού.

Ο πρωθυπουργός δέχονταν εισηγήσεις αρκετά πριν τις εκλογές του 2023 να αλλάξει τον εκλογικό νόμο αλλά ο ίδιος απέκρουσε κάθε τέτοιο σενάριο ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο και μάλιστα λόγο πριν στηθούν οι κάλπες.

Σε αυτή την γραμμή είναι όμως και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αλλά έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές και θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Εξάλλου οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η λέξη κλειδί των κυβερνητικών στελεχών είναι η σταθερότητα, η οποία περνάει μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Πώς βλέπει το Μαξίμου τη Γαλλία

Πάντως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ αναφέρθηκε στις γαλλικές κάλπες τονίζοντας πως οι οποίοι παραλληλισμοί είναι άστοχοι αφού η Γαλλία έχει σύστημα δυο γύρων αλλά και στην αξία της πολιτικής σταθερότητας.

«Μιλάμε για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, μιλάμε για μια άλλη χώρα, μιλάμε για την Γαλλία, δεν μπορούμε πολύ εύκολα να συγκρίνουμε μια χώρα με μία άλλη. Σίγουρα διαβάζουμε τις εξελίξεις και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης

Και πρόσθεσε «αν μπορεί να βγει ένα σίγουρο συμπέρασμα, ένα ασφαλές συμπέρασμα, από αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Γαλλία, είναι την πολύ μεγάλη, την ξεχωριστή αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή έτσι το αποφάσισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες. Έχουμε μπροστά μας έναν πολιτικό χρόνο τριετίας χωρίς εκλογές, όπου η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει το υπόλοιπο του προγράμματός της, για το οποίο εξελέγη το 2023. Για αυτό θα κριθούμε, για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, για το πόσο γρήγορα θα δώσουμε λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Είναι σαφές ότι η ηγετική ομάδα βγάζει ήδη μπροστά το χαρτί της σταθερότητας με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι η αυτοδυναμία και κατά συνέπεια η πολιτική σταθερότητα είναι μια συνθήκη που υπηρετεί τη χώρα. «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές να κάνουμε τη δουλειά μας και να πείσουμε τους πολίτες μέσα από τα αποτελέσματα που φέρνουμε καθημερινά για την παραπάνω αναγκαιότητα» αναφέρουν οι ίδιες πήγες.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2024: Συγκροτήθηκε η ομάδα του Όρμπαν – Πρόεδρος ο Μπαρντελά, συμμετέχει η Λατινοπούλου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συζήτηση με τον CEO της Corus στην Ουάσιγκτον την Τρίτη
Η στιγμή που η φρεγάτα ΨΑΡΑ καταρρίπτει drone των Χούθι (Βίντεο)