Ενώ σε λίγες ώρες θα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση το ΚΥΣΕΑ, με ένα από τα πιθανά θέματα (έστω και ανεπισήμως) την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το «NG Worker», δηλαδή το πλοίο με ιταλική σημαία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των ερευνών, θα βρίσκεται ακόμη βόρεια της Σικελίας περιμένοντας την έγκριση στο αίτημα για έκδοση NAVTEX στα διεθνή ύδατα στην περιοχή Κάσου και Καρπάθου.

Μια NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία προς άπαντες τους ναυτιλομένους η οποία επρόκειτο αρχικά να είχε εκδοθεί χθες, Μεγάλη Τρίτη, πλην όμως τίποτα ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

1

Και αναμένουν όλοι την απόφαση της κυβέρνησης (και κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών) εάν το ιταλικό πλοίο πρόκειται να ξαναβγεί για έρευνες. Κι αν αυτό γίνει, θα ξαναβγεί με τη συνοδεία του ελληνικού στόλου.

Θα ξαναβγεί όμως; Ιδού το ερώτημα…

Ενώ στην Αθήνα επικρατεί σιγή ασυρμάτου, από τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Εξωτερικών και Άμυνας) για το τι θα αποφασιστεί στο ζήτημα του καλωδίου και κυρίως πότε και πως θα γίνει η πόντιση των καλωδίων (εάν τελικά ποντισθούν τα καλώδια), τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι η Ελλάδα τελικά θα αναβάλλει το όλο έργο.

Η «Μιλλιέτ», συγκεκριμένα σημειώνει ότι η ένταση στην περιοχή φαίνεται να έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αναβολή της κατασκευής του έργου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το έργο το έχει αναλάβει γαλλική εταιρία, τα καλώδια τα έχει αναλάβει ιταλικό πλοίο, το έργο πραγματοποιείται σε διεθνή ύδατα και στην περιοχή ήδη βρίσκεται το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», φορτωμένο με Rafale και με πυραύλους Exoset.

Η απειλή της Αγκυρας

Η Άγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στο καλώδιο και απειλεί. Δεν είναι μόνον ότι το θέμα απασχόλησε εν εκτάσει το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, είναι και οι δηλώσεις Ερντογάν, που άφησε για λίγο την Γαλάζια Πατρίδα και έπιασε τα… καλώδια, λέγοντας με νόημα ότι «η Τουρκία δεν ζητεί πλέον άδεια από κανέναν, αλλά της ζητούν άδεια».

Στην… αναμονή το πλοίο NG Worker

Εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί όταν προειδοποιεί ότι το έργο της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Και ας οι έρευνες γίνονται σε διεθνή ύδατα.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε βεβαίως την κυπριακή ΑΟΖ. Έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση της στην υλοποίηση του έργου, ιδίως όσον αφορά τη διέλευση του καλωδίου από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το έργο «προκλητικό» και «μονομερή ενέργεια», προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα «δεν θα μείνει αδρανής» εάν θιγούν τα «δικαιώματα και συμφέροντα» της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ή της Τουρκίας.

Γιατί στέλνουν κατασκοπευτικά

Πάντως, οι Τούρκοι έχουν συνεχώς στραμμένη την προσοχή τους στο καλώδια και από πού αυτό θα περάσει. Μάλιστα κάνουν και «πειρατικές» καθημερινές  κινήσεις εντός των χωρικών μας υδάτων, κάποτε με κατασκοπευτικά ελικοφόρα αεροσκάφη, κάποτε με drones. Στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και στην Κάρπαθο, γνωρίζοντας ότι από εκεί θα περάσει το καλώδιο και θέλουν να βεβαιωθούν αποστέλλοντας τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα τους ότι το καλώδιο ακόμα δεν πέρασε. Κι ας ξοδεύονται λίτρα κηροζίνης για αναχαίτηση των κατασκοπευτικών από τα ελληνικά μαχητικά.

Η στάση της Τουρκίας αναμένεται να αξιολογηθεί στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στην Αθήνα, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Yπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανάφεραν ότι είναι πολύ πιθανόν να ληφθεί απόφαση για καθυστέρηση στις έρευνες, η οποία να σημειωθεί θεωρείται από την κυβέρνηση επιβεβλημένη, καθότι η Αθήνα εκτιμά ότι βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις, δεν εξυπηρετούν σε κάτι. Αν και η αντιπολίτευση πιστεύει ότι μια νέα αναβολή είναι πολύ πιθανόν να φέρει πολύ πίσω το έργο ακόμα και στην ακύρωσή του

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει πως το ζήτημα του καλωδίου θα είναι στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ της Μεγάλης Τετάρτης και παραπέμπει για το ζήτημα σε όσα έχει πει πρόσφατα ο Υπουργός. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χρόνο. Δηλαδή επίσημα στο ΚΥΣΕΑ, βασικό θέμα θα είναι το ενδεχόμενο απόκτησης τέταρτης φρεγάτας FDI (Behlarra), μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι πύραυλοι EXOCET που αγόρασε η Ελλάδα – Η τρομερή ισχύς που εξοργίζει τους Τούρκους

ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η σύγκρουση Τραμπ – Χάρβαρντ – H ανάρτηση Ομπάμα
ΥΠΕΞ: Αναγνώριση της οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας, η πρόταση για ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» από την UNESCO