Στην ΕΕ και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στρέφεται το ενδιαφέρον γύρω από τις κινήσεις της Ελληνικής διπλωματίας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια στη Βιέννη και ειδικότερα η συνάντηση του με τοβ υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Την Πέμπτη ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο Ισραήλ, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκαμπι Ασκενάζι. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να έχει συνομιλίες τόσο με την Άγνκελα Μέρκελ όσο και τον Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι νωρίτερα είχαν επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αμέσως μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ, προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις. Εκεί βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την ίδια ώρα η Τουρκία και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδοντας σε αυτό που φαίνεται πως γνωρίζουν καλύτερα, τη δημιουργία εντυπώσεων μέσω της προπαγάνδας. Στον τουρκικό Τύπο κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα περί δήθεν σοβαρών ζημιών στην ελληνική φρεγάτα Λήμνος, η οποία ωστόσο την ίδια ώρα συνέχιζε ακάθεκτη την αποστολή της, λαμβάνοντας μάλιστα μέρος και στην άσκηση με την Γαλλία, η οποία ενόχλησε ιδιαίτερα την Τουρκία.  Μάλιστα, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε να υιοθετεί τα fake news, κάνοντας λόγο για «απάντηση» της Τουρκίας στην περιοχή που πλέει το Oruc Reis.

H απάντηση ήρθε τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο κυκλοφόρησε φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση με τους Γάλλους, στο οποίο εμφανίζεται η φρεγάτα Λήμνος να πλέει χωρίς κανένα πρόβλημα, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα του τουρκικού Τύπου. Μάλιστα, σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας δεν άφησε αναπάντητο το υπονοούμενο του Ερντογάν, δηλώνοντας πως την Παρασκευή «θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Η άσκηση της Ελλάδας με τη Γαλλία στην περιοχή, έπειτα από την επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

«Με την ανάπτυξη των αεροπορικών δυνάμεων μας και τις ναυτικές ασκήσεις από κοινού με τους Έλληνες, επαναεπιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ελεύθερη ναυσιπλοΐα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» έγραψε από την πλευρά της το μεσημέρι της Πέμπτης η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρί.