Μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα 151 «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και παρακολουθούν στενά κάθε δήλωση, προκειμένου να καταγράψουν μετατοπίσεις και αλλαγές διαθέσεων. Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, αν δηλαδή θα έρθουν σε κόντρα με την κομματική πειθαρχία, που απειλεί ότι θα επιβάλει ο Πάνος Καμμένος κατά την ψηφοφορία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά το κυνήγι της θετικής ψήφου στη Συμφωνία των Πρεσπών με βάση τα 145 «ναι» (συμπεριλαμβανομένης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου), προσδοκούν ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα είναι ένας από τους ΑΝΕΛ που θα σπάσει τη γραμμή Καμμένου και θα περάσει απέναντι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπαχριστόπουλος έριχνε τη βόμβα: «Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά. Η διαφοροποίησή μου για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εμφανής, δεν έχω κρυφτεί. Το έχω πει σε όλους τους τόνους και με τον πιο επίσημο τρόπο στην κοινοβουλευτική μου ομάδα, ότι είναι ένα θέμα, που πρέπει να λυθεί, κι αυτό είναι καλό για τη χώρα».
Οι πληροφορίες θέλουν και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να φλερτάρει επίσης με το «ναι», καθώς εξαρχής φέρεται να μην είχε αντιρρήσεις με την συμφωνία, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον κ. Καμμένο.
Άγνωστο είναι τι θα πράξει ο παραιτηθείς γραμματέας της ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων Κώστας Σαρίδης.
Από κει και πέρα και έχοντας φτάσει αισίως στους 147, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά θετική ψήφο και από την προσφάτως υπουργοποιημένη Κατερίνα Παπακώστα, αν και η ίδια δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα. Θετικές προσδοκίες υπάρχουν και για τη στάση που θα κρατήσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έχει πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δεν είναι κάτι καταστροφικό για τη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει θετικές ψήφους και από το Ποτάμι, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο πάνω στο θέμα. Ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του κόμματος θα στηρίξουν τη Συμφωνία, ωστόσο στις σίγουρες ψήφους πρέπει να προσμετρώνται αυτές των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Λυκούδη και Σπύρου Δανέλλη. Ο Γιώργος Αμυράς έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία κακή και έχει δηλώσει πως δεν θα την ψηφίσει, ενώ και ο Γρηγόρης Ψαριανός πρέπει μάλλον να υπολογίζεται στα «όχι».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει στα «ναι» και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει πως η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Εφόσον τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, το 151 έχει ήδη ξεπεραστεί και βρισκόμαστε στα 154 «ναι», χωρίς αυτό να αποκλείει εκπλήξεις είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Εξάλλου, μένει να ξεκαθαριστεί η στάση του Πάνου Καμμένου, αν δηλαδή θα επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή εάν θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή, και θα συνεχίσει την κοινή πορεία μέχρι τις εκλογές. Προς το παρόν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία μέχρι τον Μάρτιο, όπως προέκυψε από τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.