Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια την Παρασκευή, λίγο πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για την Ιαπωνία, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, πρόταση την οποία αποδέχθηκε εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ευκαιρία».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το θέμα από το Ηράκλειο, από όπου βρίσκεται, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση είναι καλοδεχούμενη. Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη δήλωση Γεραπετρίτη, τόνισε πως είναι μία «καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών» ενώ επεσήμανε πως «δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση».

Η δήλωση του Πρωθυπουργού

«Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον ή μπορούμε να βουλιάξουμε τη χώρα στην τοξικότητα, στο διχασμό και στην πόλωση. Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τσίπρας μόλις κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει, αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Και νομίζω θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να την κάνουμε στη Βουλή στις επόμενες μέρες. Να μιλήσουν οι υπουργοί για το έργο τους και βέβαια θα μιλήσουμε και για τα θέματα του Κράτους Δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν την περασμένη τετραετία.

Είμαστε, λοιπόν, απολύτως έτοιμοι για αυτή την μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη. Και εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το νέφος της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί πραγματικά που μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας. Διότι δεν θέλει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί τα τέσσερα χρόνια της δικιάς τους διακυβέρνησης. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να πούμε και παραπάνω απόψε το βράδυ στην πολιτική ομιλία την οποία θα κάνουμε. Και από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας».

Σε οξείς τόνους η πρόταση δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα

Πάντως, δηλωτικές του κλίματος που αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι οι εκφράσεις και η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας κατά του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία»

«Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός»

Αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα είναι ένα καθεστώς σήψης και παρακμής, που υπονόμευσε τη δημοκρατία και τη θεσμική τάξη. Όσο περνά ο καιρός, θα βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη πρακτικών πρωτοφανών για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία στον 21ο αιώνα», συνέχισε, καλώντας τον κόσμο σε «δράση» και «ενεργή συμμετοχή στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή».

Ευκαιρία για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Γ. Γεραπετρίτης

Με απόσπασμα από τον Λυσία και το λόγο περί του αδύνατου απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτηρίζοντας τη μομφή ευκαιρία.

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα τονίζοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών».

Πρόσθεσε δε ότι «η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής, είναι νωπές και οι δύο διακυβερνήσεις» για να συμπληρώσει περιπαικτικά προς τον κ. Τσίπρα: «Σας είχαμε χάσει, υπήρχε μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση».

Επί της ουσίας των κυβερνητικών επιχειρημάτων ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία είναι η αποστροφή Γεραπετρίτη, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Βγάλατε ήδη πόρισμα, “είστε αμετάκλητα ένοχοι”, ούτε ο Άρειος Πάγος να ήσασταν κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε εμφατικά: «Ένοχος ένοχο ου ποιεί».

Υπενθύμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση θεσμών» και σημείωσε ότι πλέον αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τσίπρας «είχε κρίση και γνώση, τους φόρεσε κουκούλες και τους ονόμασε Μάξιμους».

«Αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο ένοχο», κατέληξε.

Η διαδικασία και οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής η διαδικασία θα ξεκινήσει γύρω στις 18.00 με την ΝΔ να ορίζει ως εισηγητή τον βουλευτή Β Πειραιώς Δημήτρη Μαρκόπουλο, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νίκο Φίλη, και το ΠΑΣΟΚ την κα. Ευαγγελία Λιακούλη. Εκκρεμεί ο ορισμός των εισηγητών των υπολοίπων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ευκαιρία για την κυβέρνηση τη χαρακτήρισε ο Γεραπετρίτης

Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής του Τσίπρα – Τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει