ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο αναλυτικά, η χώρα μας βρέθηκε στην έκτη θέση με των χωρών της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις φετινές Ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά παρατηρήθηκε υψηλό εικοσαετίας στις χώρες της Ε.Ε, με το μέσο όρο συμμετοχής να φτάνει το 51% στα 27 κράτη-μέλη.
Η χώρα που σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις φετινές Ευρωεκλογές ήταν το Βέλγιο, όπου στις κάλπες συνέρρευσε το 89% των πολιτών. Το Βέλγιο είναι μία από τις ελάχιστες χώρες όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία περί υποχρεωτικής συμμετοχής στις εκλογές, με τους παραβάτες να τιμωρούνται αυστηρά. Το ίδιο ισχύει και για το Λουξεμβούργο, το οποίο ήρθε δεύτερο, με ποσοστό συμμετοχής 84%. Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η Δανία με 66%, η Ισπανία με 64% και η Γερμανία με 62% συμμετοχή.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, καθώς στις χθεσινές Ευρωεκλογές συμμετείχε το 58% των πολιτών. Πρόκειται για ποσοστό ανάλογο με αυτό των Ευρωεκλογών του 2014, όπου η συμμετοχή έφτασε το 60%.
Αντίθετη πορεία, σημειώνοντας τη χαμηλότερη συμμετοχή, κατέγραψε η Κροατία. Μόλις το 30% των πολιτών έσπευσε να ψηφίσει Ευρωβουλευτές. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Κροατία αποτελεί το νεαρότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι πολίτες της χώρας δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και δεν έχουν αποκτήσει, σε ικανοποιητικό βαθμό, την κουλτούρα της ευρωπαϊκής ψήφου.
Με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ακολούθησαν η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, με συμμετοχή 31% έκαστη. Επιπλέον, με το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, λογικό επακόλουθο ήταν να είναι χαμηλή η συμμετοχή και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόλις το 37% των ψηφοφόρων να συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Στη Φινλανδία, τέλος, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 41%.