Σε ηλεκτρισμένη  ατμόσφαιρα συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσαν αίτημα για να κληθεί και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο Φέλιξ Μπίτζιος της εταιρίας Intellexa που  αντιπροσωπεύει στη χώρα μας το λογισμικό Predator.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να καταθέσει ο κ. Μπίτζιος πριν αποσταλούν οι ερωτήσεις στην Σάρα Χαμού, δικηγόρο της Intellexa. Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται. να ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν παρουσιαστεί ενώπιον της Εξεταστικής ο Φέλιξ Μπίτζιος, δεν θα στείλουν γραπτές ερωτήσεις προς την Σάρα Χαμού.

Μάλιστα προς επίρρωση των προαναφερθέντων με ανάρτηση του ο εκπρόσωπος Τύοπου του ΣΥΡΙΖΑ  Νάσος Ηλιόπουλος αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων:

«Η ΝΔ αρνήθηκε να κληθεί στην Εξεταστική και ο Φ. Μπίτζιος […] Είναι λογικό στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις να μην καλούνται οι ιδιοκτήτες του Predator;»

Για πλήρη ευτελισμό των διαδικασιών στην Εξεταστική κάνει λόγο η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Μερα 25  Σοφία Σακοράφα σε σχέση με τη διαδικασία που αφορά την μαρτυρική κατάθεση εκ μέρους της εμπλεκόμενης εταιρείας INTELLEXA.

«Πουθενά στο ελληνικό δικαιικό σύστημα δεν προβλέπεται έγγραφη κατάθεση σε αρχές που ασκούν ανακριτικό ή ανάλογο έργο. Από τον τελευταίο Πταισματοδίκη μέχρι τα ανώτερα δικαστήρια ζώσας διαδικασίας ο μάρτυρας καταθέτει προφορικά ακριβώς για να υπόκειται στη ζωντανή διαδικασία των ερωταποκρίσεων που θεωρείται πάντα σημαντική για την αναζήτηση της αλήθειας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Χωρίς να χρειάζεται ν’ αναλύσουμε παραπάνω αυτά, σας δηλώνουμε ότι, αρνούμεθα να συμμετάσχουμε στην παρωδία που επέλεξε η Επιτροπή σε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Αρνούμεθα να υποβάλλουμε οποιαδήποτε έγγραφη ερώτηση στη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας για να λάβουμε ανάξιες και ανίσχυρες, προετοιμασμένες, έγγραφες απαντήσεις που στο κάτω κάτω της γραφής ακόμα και αν υπογράφονται θα έχουν άγνωστο συντάκτη και καλούμε όλα τα Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να συναισθανθούν τις ευθύνες τους για τον απόλυτο ευτελισμό των διαδικασιών.»

Σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αλεξάνδρα Ρογκάκου. Φέρεται να είπε ότι από τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ΕΥΠ,  δεν προέκυψε ούτε σύμβαση – ούτε σχέση του Pretador με το ελληνικό Δημόσιο . Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες η μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρίας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ φερερ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εταιριών Krikel και  Intellexa.

Για τα όσα διαδραματίζονται στην Εξεταστική Επιτροπή ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αφού υπογράμμισε το απόρρητο της διαδικασίας και πως ότι βγαίνει στο φως είναι από  τα ρεπορτάζ, ο κ. Οικονόμου είπε πως «Όπως προκύπτει, και αυτό συμφωνούμε όλοι, από όσους έχουν περάσει από την Εξεταστική Επιτροπή παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν σε διάφορα ζητήματα, είναι ότι ουδείς αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης», για να συμπληρώσει «πως από τη στιγμή που η υπόθεση είναι στα χέρια της Βουλής και της Δικαιοσύνης, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ότι προβλέπεται και ότι απαιτείται, προκειμένου να φτάσουμε σε συμπεράσματα στην υπόθεση αυτή, μέσα στα πλαίσια των νόμων και του θεσμικού πλαισίου που ισχύει».

Σε σκληρή γλώσσα ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη ο οποίος μιλώντας στην Naftemporiki TV τόνισε «Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση , αποτρέπει μάρτυρες από το να μιλήσουν, απειλεί με την έννοια του απορρήτου όσους ξέρουν. Μάλιστα με προειδοποιητικές δηλώσεις που λένε ότι όποιος σπάσει το απόρρητο κινδυνεύει με ποινικές ευθύνες Και φτάνουμε σε καταστάσεις όπου ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης του, αποδεικνύεται πρώτον ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεύτερον ότι το αρχείο που αφορά και την αιτιολογία και το περιεχόμενο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει και έχει καταστραφεί».

Πρόσθεσε δε με νόημα «Όλα αυτά είναι τεκμήρια ενοχής ενός συστήματος που λειτουργούσε όχι για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όχι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας,  αλλά προφανώς, για να παρακολουθεί και να θεωρεί ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κρατάει σε ομηρία πολιτικούς αντιπάλους ή πολιτικά κόμματα. Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες».

Διαβάστε επίσης: