ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΕ: TikTok, Shein και Temu κατηγορούνται ότι στέλνουν παράνομα data χρηστών τους στην Κίνα – Ανάμεσά τους και Έλληνες χρήστες
Σε καθεστώς απόλυτης ψυχραιμίας η Αθήνα παρακολουθεί τους «σπασμούς» του Τουρκικού καθεστώτος που ξεσπά λυσσαλέα, αλλά και επικίνδυνα, προς κάθε κατεύθυνση, στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Επιδιώκει μία κατακόρυφη όξυνση στο Αιγαίο εκτιμούν αναλυτές και κυβερνητικά στελέχη, μια προσωπική χυδαία λεκτική αντιπαράθεση για να κρυφτεί, μέσα στον τσακωμό, και από τους Τούρκους πολίτες που συνειδητοποιούν πως η Τουρκία τίποτα δεν κέρδισε από τα παζάρια με τους συμμάχους της και τα αλισβερίσια με τον Πούτιν.
Ο χυδαίος Μπαχτσελί και η παγίδα των Τούρκων
Ο ακροδεξιός εταίρος Ερντογάν αποτελεί πολλές φορές τον χρήσιμο «λαγό» του Τούρκου Προέδρου.
Αυτή τη φορά «ξέφυγε» κανονικά αποκαλώντας «ύπουλο και άνανδρο» τον Έλληνα Πρωθυπουργό «όπως και οι παππούδες του», όπως χαρακτηριστικά είπε επιδιώκοντας να κερδίσει μία αντίδραση στο ίδιο επίπεδο.
Μάταια.
«Καρφώθηκε» όμως κάνοντας λόγο την ίδια στιγμή για ενδεχόμενη έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι.
Πίσω από τις φωνές, τις βρισιές και τα νεύρα η Αθήνα “διαβάζει” καθαρά τα τυφλά τουρκικά ξεσπάσματα και τα αξιοποιεί διπλωματικά.
Επιδιώκουν την όξυνση – Δικαιώνουν την Ελλάδα
Στο Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα της όξυνσης που στήνει η Άγκυρα. “Εάν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να οξύνει, θα οξύνει επειδή αυτή το έκρινε, όχι επειδή την υποχρέωσε μια άλλη πλευρά” ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.
Η Αθήνα αξιοποιεί αυτά τα τουρκικά ξεσπάσματα. Οι σύμμαχοί μας βλέπουν το “ποιόν” του Τούρκου συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ και εύκολα το συγκρίνουν με την παρουσία και το λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο.
Η διαφορά είναι χαώδης, διαφορά κόσμων.
«Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Δηλαδή του γεγονότος ότι απειλούμαστε, ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών λίγες μόνο ημέρες αφού έδειχνε στον Α. Μπλίνκεν χάρτες της τουρκικής επιθετικότητας. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν.
Τα χαμένα όνειρα του Ερντογάν
Πολλοί έσπευσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μιλήσουν για αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και όντως παροδικά αυτό διεφάνη.
Όμως ο Ερντογάν ισορροπούσε σε ένα λεπτό σχοινί εκβιασμών και παραγοντισμού.
Τα χαστούκια μέσα σε ένα μήνα ήταν πολλά, πάρα πολλά για να τα αντέξει με ψυχραιμία.
Πρώτα ο Μπάιντεν κάλεσε τον Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αφήνοντας τον Ερντογάν στα κρύα του λουτρού. Μετά φόρεσε ελληνική γραβάτα και αποκάλεσε τον εαυτό του Μπαντενόπουλο, ξανά.
Στη συνέχεια άναψε πράσινο φως για τα F35 που η Τουρκία έχει χάσει.
Τα χαστούκια συνέχισαν να έρχονται καθώς το Κογκρέσο που αποφασίζει για αναβαθμίσεις και πωλήσεις F16 χειροκροτούσε τον Μητσοτάκη.
Και ο Ερντογάν; Τίποτα.
Οι Τουρκικές προσδοκίες μετά τα παζάρια στο Ουκρανικό διαψεύστηκαν και τα νεύρα έσπασαν εκτιμά το Υπουργείο Εξωτερικών.
Κίνδυνος για «θερμό» καλοκαίρι
Αναλυτές διεθνών σχέσεων με τους οποίους συνομίλησε το mononews.gr δεν μπορούν να αποκλείσουν σε καμία περίπτωση το καλοκαίρι να είναι «καυτό».
Η Άγκυρα τονίζουν έχει αυτή τη στιγμή έλλειμμα στρατηγικής, δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για το πως να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και έτσι σηκώνει τους τόνους.
Εκτιμούν όμως πως πρώτος στόχος του Ερντογάν δεν θα είναι η Ελλάδα το καλοκαίρι αλλά… η Κύπρος.
Αμυντικό υλικό στην Ουκρανία στέλνει η Ελλάδα
Την ίδια ώρα η Αθήνα αποκαλύπτει πως όντως στέλνει επιπλέον αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Πληροφορίες του mononews.gr λένε πως αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό.
Χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε πως: «Η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο».
Άγνωστο το είδος του αμυντικού υλικού και το σε ποιά όπλα η χώρα μας διαθέτει αποθέματα. Δεν φαίνεται όμως να περιλαμβάνονται μεγάλα οπλικά συστήματα καθώς η θέση της χώρας παραμένει ξεκάθαρη προς τους Αμερικανούς που πιέζουν. Συστήματα κρίσιμα για την άμυνα δεν μετακινούνται αν δεν αντικατασταθούν άμεσα.
Η κίνηση της Ελλάδας πάντως αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στους συμμάχους πως η χώρα δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά είναι σφιχτά δεμένη στη δυτική συμμαχία, σε αντίθεση με την Τουρκία που παραπατάει.
Με τη «δεύτερη» καταδίκασε η Κομισιόν
«Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ αντιδρώντας στην Τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας.
Η αρχική αντίδραση της κυρίας Σπινάντ ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής.
Μετά το ουδέν σχόλιον είχε απλά περιοριστεί να δηλώσει πως η Κομισιόν «ενθαρρύνει την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι η θετική ενέργεια [vibes] θα εξαπλωθεί και θα αντανακλάται σε δηλώσεις και δράσεις».
Γκάζι για τα F-35
Η Κυβέρνηση πατάει το γκάζι και για τα F-35.
Το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Τσούνη, στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 βρέθηκαν στο Πεντάγωνο.
Σε δηλώσεις του ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.
Όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το mononews.gr το “letter of request” φεύγει μέσα στο καλοκαίρι για την Ουάσινγκτον και τα πρώτα αεροσκάφη στόχος είναι να προσγειωθούν στην Ελλάδα το 2028.
Διαβάστε επίσης:
State Department: Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει την ένταση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»