Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
Σε ομάδα ολιγάριθμων ατόμων που ανήκουν στον χώρο της Άκρας Δεξιάς απέδωσε τις αποδοκιμασίες, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος χθες στην Βέροια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, εισπράττοντας την δυσαρέσκεια του κόσμου της Βόρειας Ελλάδας για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Κι αυτό, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει πως σέβεται τις ευαισθησίες των πολιτών στην Βόρεια Ελλάδα, αρνούμενος ότι πρόκειται για ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία.
«Η δύναμη της άκρας Δεξιάς δεν βρίσκεται στη δυνατότητά της να κινητοποιεί 20 νοματαίους, αλλά στην ανοχή που της δίνουν τα κομμάτια του πολιτικού συστήματος, που την εντάσσουν στο δημοκρατικό τόξο και στο ότι η παρουσία τέτοιων ακραίων στοιχείων εργαλειοποιείται από τον υπόκοσμο της μιντιακής διαπλοκής. Εκεί βρίσκεται δυστυχώς αυτό που τους νομιμοποιεί και στον δημόσιο διάλογο. Θα περίμενε κανείς μια καταδίκη και αποστασιοποίηση από τέτοιου είδους φαινόμενα την οποία δεν την έχουμε δει» είπε σήμερα στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς.
Σε ερώτηση αν υπάρχει «πανικός στο Μαξίμου» σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Παππάς απάντησε ότι «εάν υπήρχε αυτή η πραγματικότητα θα αποτυπωνόταν, και δεν υπάρχει. Εγώ συνάντησα σε αυτή τη διήμερη περιοδεία ανθρώπους που, με τις θέσεις που είχανε για το Μακεδονικό, καθίσαμε και συζητήσαμε και μαζί για το πώς θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
» Και στην Βέροια είχαμε και τις περιοδείες μας και τις συγκεντρώσεις μας. Οι ακρότητες, οι οποίες συμβαίνουν αφορούν ένα διαρκώς μειούμενο κομμάτι του πληθυσμού, για να μην πω περιθωριακό. Χθες, έξω από τη συγκέντρωση ήταν 20 – 30 άτομα που φώναζαν το σύνθημα ‘αλήτες, προδότες πολιτικοί’. Αυτό είναι ένα φασιστικό σύνθημα και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν και την πρακτική των αντισυγκεντρώσεων και αυτό το σύνθημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Παρά τις προσπάθειες του υπουργού να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η μεγάλη δυσαρέσκεια στην Βόρεια Ελλάδα εξουδετέρωσε τις επικοινωνιακές προσπάθειες που σχεδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου για την πολιτική της στο Σκοπιανό.
Ο Νίκος Παππάς, που επιστρατεύθηκε ως ο υπουργός με το μεγάλο εκτόπισμα, για να αντιμετωπίσει το αρνητικό κλίμα, αποδοκιμάστηκε τρεις φορές από τους Βορειοελλαδίτες που επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως ανεπιθύμητους τους πρωτεργάτες της συμφωνίας των Πρεσπών και να διαδηλώνουν ενάντια στην εφαρμογή της.
Η αρχή έγινε με την έναρξη της περιοδείας του Νίκου Παππά στον δήμο Παιωνίας στο Κιλκίς όπου όχι μόνο έγινε αποδέκτης των παραπόνων των κατοίκων, αλλά του επιδόθηκε και ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Παιωνίας που χαρακτήριζε «ανεπιθύμητους» όσους έχουν εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Παππάς αντέδρασε αμήχανα και σχεδόν προφητικά ρώτησε: «Να φύγουμε, δηλαδή, εννοείτε;».
Λίγες ώρες αργότερα τον υπουργό Επικρατείας περίμενε μια δεύτερη ψυχρολουσία. Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης στο Κιλκίς μια μικρή ομάδα κατοίκων αποδοκίμασε έντονα τον υπουργό και μέσα στην αίθουσα οι ελάχιστοι κάτοικοι που προσήλθαν για να τον ακούσουν ουσιαστικά επισφράγισαν την απόλυτη αποτυχία της περιοδείας.
Το πρωί, ο Νίκος Παππάς ματαίωσε την επίσκεψη του στη Βεργίνα, έφυγε από την περιοχή και επέστρεψε στην Αθήνα. Λίγες ώρες αργότερα, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους αναγκάστηκε να επιστρέψει για να ολοκληρώσει όπως-όπως την διήμερη περιοδεία του. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έφτασε και πάλι κάτω από έντονες αποδοκιμασίες στον πολυχώρο της «Ελιάς» στη Βέροια, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει την ομιλία του.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το τοπικό veriotis.gr αρκετός κόσμος βρισκόταν έξω από την αίθουσα που μιλούσε ο υπουργός, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση με αιχμή το θέμα της Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποδοκιμασίες όμως και αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και μέσα στην αίθουσα που μιλούσε ο Νίκος Παππάς, γεγονός που «στράβωσε» για μια ακόμη φορά την προσπάθεια του υπουργού να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το κύμα των αντιδράσεων και το βαρομετρικό χαμηλό που επικρατεί για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.